• DOLAR 32.39
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2326.501
  • ...
Mustazaflık ve Bencillik
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cemaat ve ümmet şuuru  kazanmayınca  da  ne mustazaflık ne de müstekbirlik anlaşılır. Anlamayı bırakın kimsenin umurunda bile olmaz. Sahiden bugün dünya genelinde ki Müslümanlar birbirine nasıl bakıyor? Birbirini hiç tanıyor mu, hatırlıyor mu, önemsiyor mu, arayıp soruyor mu, derdini biliyor mu, iyi ve kötü gününde yanında oluyor mu? En azından birbirine samimi duada bulunuyor mu? Ve kardeşliğin icabı daha nice sorular. Bu dünyada bu sorulardan,körleri ve sağırları oynayarak kaçmak  belki mümkün ama yarın mahşer gününde Halepçede, Hamada, Bosnada, Filistinde, Çeçenistanda, Keşmirde, Irak ve Afganistanda, katledilen çocuklar, kadınlar, silahsız insanlar, ‘biz bu Müslüman kardeşlerimizden davacıyız’  dediklerinde nereye kaçılır ne yapılır ne denir bilmem.

 Gerçekten ne diyeceğiz?  Hani ölmeden evvel ölüp, cevapları şimdiden verelim desek ne söyleriz?  “Ya Rabbi bizler de mustazaf idik” desek ellerimiz ayaklarımız aleyhimizde şahitlik eder ve derler ki;‘Kör değildiniz, sağır ve dilsiz değildiniz niye İslam ümmetinin uyanması ve kenetlenip güçlenmesi için adım atmadınız, yürümediniz, anlatmadınız, çağırmadınız, yazmadınız. Hem çaresizlik kılıfıyla sarıldığınız mustazaflığınız da hakiki değil. Çünkü, Merhum Allame Fadlullah’ın, İmam Cafer(rh)’in; ‘İnsanlar arasındaki anlaşmazlıkları bilen kimse mustazaf değildir’ sözüne dayanarak dediği gibi; “Herhangi bir bölgede ya da toplumda bir sorun, tartışma ya da gürültü çıkaracak kadar yaygın bir şekilde gündem ediliyorsa,mustazaflar orda mustazaflık halinden çıkmış olmaktadırlar.Çünkü düşünme,araştırma ve kanaat oluşturma gibi eylemlere iten hareketli fikri ortam oluşmuş demektir” Bugün hiç kimse dünyadan habersiz olduğunu iddia edemeyeceğine göre bu anlamda hiç kimse mustazaf değildir desek yeridir.

Evet Nisa suresi 96. Ayette, kıyamet günü, ‘biz mustazaftık’ cevabını verip bütün suçu başlarındaki zalim idarecilere yükleyerek kendilerine mazeret arayanlara, ‘Allah’ın arzı geniş değil miydi? Neden hicret etmediniz? (yeni mücadele ve direniş ortamları aramadınız - oluşturmadınız?) denileceği ve azaba uğratılacakları haber verilmektedir ki bu, hem dünya hem ahiretin kaybı demektir. İşte Rabbimiz, “Size ne oluyor ki, Allah yolunda ve "Ey Rabbimiz bizi, halkı zulme sapmış şu kentten çıkar; katından bize bir dost gönder, katından bize bir yardımcı gönder!" diye yakaran mazlum ve çaresiz erkekler, kadınlar, yavrular için savaşmıyorsunuz!” (Nisa 75) buyururken yarın hesap günündeki zor duruma dikkat çekiyor ve bir bakıma bunun iman iddiamızla çeliştiğini ifade ediyor. Yani bu nasıl bir imandır ki, diğer iman kardeşi için kılını kıpırdatmıyor. Öyle ya bir vücudun azaları veya, aynı binanın tuğlaları olması gereken, kaynatılmış kurşun gibi birbirinde eriyip tekvücud olması gereken ve iman etmeleri ancak birbirlerini sevme şartına bağlanan Müslümanlar, nasıl oluyor da feryadları arşa çıkan mazlum, mağdur, mustazafmümin kardeşleri  için hiçbir dert taşımıyor,  hiçbir mesuliyet yüklenmiyor, hiçbir çaba göstermiyor?

         İşte bu gamsızlıktır ki, Müslüman halkların ezilmişliğini yaygın hale getiriyor, sürekli kılıyor. Daha da ötesi bu duyarsızlık, bir çok manevi hastalığa sebeb oluyor. Bencillik hastalığı, ferdiyetçilik hastalığı, cehalet hastalığı, ihtilaf ve gruplaşma hastalığı, suizan, iftira, hasedhastalıkları, sonunda dadüşmanına aşık olma hastalığı.Şüphesiz ki Rabbimizin, Kasas suresinde önderler ve varisler kılmak istediği, iktidara getirmek istediği mustazaflar, kardeşlerini düşmanın insafına terk edecek kadar ilgisiz yaşayanlar değildir. Bu lütfu hak eden mustazaflar, Ashab-ı Kiram gibi, işkence ve ambargo ile zayıf bırakıldığı halde davalarını, önderlerini ve kardeşlerini yalnız bırakmayanlar, dövüldüğü meydanı bile fırsat bilip, başına sopalar inerken tevhidi ilan edenlerdir. Ve işte o en yüce vasfa sahip olanlardır. Yani “Kendileri muhtaç olsa bile (mustazaf olsalar bile) kardeşlerini kendilerine tercih edenlerdir.”(Haşr 9)

Özkan Yaman - Doğruhaber

Bu haberler de ilginizi çekebilir