• DOLAR 32.514
  • EURO 34.594
  • ALTIN 2504.141
  • ...
Zeugma müzesine ait mozaikler Türkiye`ye getiriliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesinde sergilenen ve çalınarak ABD'nin Ohio Eyaleti'ndeki Bowling Green Eyalet Üniversitesine götürülen müzeye ait 12 parçanın, Türkiye'ye getirilmesine ilişkin bir protokol imzalandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD'nin Bowling Green Eyalet Üniversitesi arasında mozaik parçaların Türkiye'ye resmen iadesini öngören anlaşma, Türkiye'nin Chicago Başkonsolosluğunda imzalandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve ABD Bowling Green Eyalet Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında Zeugma mozaiklerine ait 12 parçanın Türkiye'ye getirilecek.

Gaziantep'in Nizip ilçesine bağlı Belkıs köyü sınırlarındaki Zeugma Antik Kenti'nden çalınan müzedeki mozaiğin kayıp parçalarının yıllar sonra Türkiye'ye getirileceğini belirten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Zeugma mozaiklerine ait 12 parçanın Türkiye'ye getirilmesine ilişkin bir protokol imzalandığını belirtti.

Şahin, Zeugma Antik Kenti'nden 1960'lı yıllarda yapılan kaçak kazılarla çıkarıldıktan sonra yurt dışına kaçırılan mozaiklerin, Gaziantep'in simgesi olduğunu söyledi.

Mozaik parçalarının Gaziantep'e getirilecek olmasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getiren Şahin, "İki yıldan beri üzerinde çalışıyorduk. Kültür ve Turizm Bakanlarımız ve Dışişleri Bakanlarımızla birlikte çalıştık. Şu anda güzel bir sonuca ulaştık. Üniversitenin, söz konusu kayıp mozaikleri yuvasına iade edeceğine dair bir protokol imzalandı. Bu bizi çok mutlu etti."dedi.

Şahin, "Çalınan mozaik parçaların daha önce ABD'deki bir üniversitede olduğu belirlenmişti. Bugün de Zeugma'ya ait bu mozaiklerin bize iade edileceğine dair anlaşma imzalandı. Bize iade edilecek olan bu mozaikler olmaları gereken yerlere yerleştirilecek. Bizim açımızdan Zeugma Müzesi, müzelerin anası. Hakikaten alanında dünyanın en güzel müzesi. Bu eksik parçalardan dolayı yüreğimizde bir sızı vardı, şimdi bunu dindirmiş olacağız. Evine dönecek kayıp parçalarla birlikte artık mozaiğimiz çok daha güçlü bir şekilde müzemizde yerini alacak. Birbirinden eşsiz mozaiklerimizi, bütün dünyaya çok daha güçlü ve daha güzel bir şekilde tanıtma imkanına kavuşmuş olacağız." ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir