• DOLAR 32.567
  • EURO 34.711
  • ALTIN 2408.046
  • ...
Meslek lisesi diploması alanlar üniversite sınavına girebilecekler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'da Mesleki Eğitim Merkezlerinde verilen çıraklık eğitimin 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ilgili ortaokul ve lise müdür yardımcıları ve rehber öğretmenlere yönelik "Mesleki ve Teknik Eğitimi Tanıtım Bilgilendirme Toplantısı" düzenlendi.

Mesleki Eğitim Merkezi Toplantı Salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına; İl Milli Eğitim Şube Müdürü Abdulvahap Hınç, Batman Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Rıdvan Ulu, Batman merkez ve merkeze bağlı ortaokul ve lise müdür yardımcıları ve rehber öğretmenler katıldı.

Bilgilendirme toplantısında Şube Müdürü Abdulvahap Hınç ve Batman Mesleki Eğitim Müdürü Rıdvan Ulu okul müdür yardımcıları ve rehber öğretmenlere kapsamlı bir şekilde bilgilendirdiler.

Toplantıda bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Şube Müdürü Abdulvahap Hınç, Mesleki Eğitim Merkezlerinin (çıraklık eğitimi) 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamına alındığını belirtti.

Batman Mesleki Eğitim Merkezinin yapılan değişikliklerle hem ortaöğretim kurumu statüsüne geçtiğini hem de zorunlu eğitim kapsamına alındığını ifade eden Hınç, "Bundan böyle Batman Mesleki Eğitim Merkezine dışarıdan çırak kaydı yapılmasının yanında mahalli yerleştirme sonucunda da tercih edilebilecek. (Çıraklık Eğitim Merkezi) Kurumun yeniden yapılanması ile 4 yıl süreli mesleki eğitim verilmeye başlanmış olup öğrenim gören çıraklar 3'üncü yılın sonunda kalfalık ve 4'üncü yılın sonunda ise ustalık belgesi alarak mezun olacaklar. İsteyen öğrenciler fark derslerini vererek Meslek Lisesi diploması da alabilirler." dedi.

Meslek Lisesi diploması alanların istemeleri halinde üniversite sınavlarına girebileceklerini vurgulayan Hınç, "2018-2019 eğitim-öğretim yılında Batman Mesleki Eğitim Merkezi için 12 farklı alanda 350 kontenjan belirlendi. Öğrenciler hem mahalli yerleştirme ve hem de dışarıdan lise mezunu, üniversite mezunu olanlar da kayıt yaptırabilecekler. (Çıraklık Eğitim Merkezi) Okulumuz zorunlu eğitime tabi bir kurum olarak yapılandırılmış, çırakların istemeleri halinde ayrıca Açık Öğretim Lisesine de kayıt yaptırabilirler. Okulda okudukları 4 yıl boyunca haftada 1 gün okula, 5 gün anlaştıkları işletmeye giderek asgari ücretin yüzde 30 undan az olmamak kaydı ile işletmeden ücret alacaklar. Öğrencilere ödenmesi gereken ücretlerin bir bölümü devlet tarafından ödenmektedir. Öğrencilerin iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı genel sağlık sigortaları öğrencilikleri boyunca devlet tarafından ödenecek." diye konuştu.

Konuşmasının devamında Hınç, şunları söyledi: "2018-2019 eğitim-öğretim yılında Mesleki Eğitim Merkezinde (Çıraklık eğitimi için) 12 alan seçilmiş olup alan ve kontenjan sayıları da açıklandı. Bu kontenjan dışında dışarıdan liseyi yarıda bırakmış, lise mezunu veya üniversite mezunları da kontenjan sayısına bakılmaksızın 27 alan ve 140 dalda başvuruda bulunabilecekler. 18 yaş üstü kayıtları devam etmekte olup 30 Eylül 2018 tarihine kadar 18 yaş ve üzeri kayıtlar devam edecektir."  

Batman Mesleki Eğitim Merkezinde belirlenen giyim üretim teknolojisi 34, elektrik-elektronik teknolojisi 68, güzellik ve saç bakım hizmetleri 68, metal teknolojisi 34, mobilya ve iç mekân tasarımı 68, motorlu araçlar teknolojisi 68, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme 34, yiyecek içecek hizmetleri 68, tekstil teknolojisi 34, makine teknolojisi 34, bilişim teknolojisi 34 alanında mahalli yerleştirme ile öğrenci alınacağı bildirildi. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir