• DOLAR 32.578
  • EURO 35.013
  • ALTIN 2431.08
  • ...
"Hepimiz birbirimize emanetiz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'te "Engelliler Haftası" dolayısıyla aralarında kadın, çocuk, genç ve yaşlıların da bulunduğu 61 bedensel engelliye akülü ve manuel tekerlekli sandalye dağıtıldı.

Gaziantep'te "Engelliler Haftası" dolayısıyla bedensel engelli 75 kişiye düzenlenen törenle akülü ve manüel tekerlekli sandalye dağıtımı yapıldı. Şahinbey Belediyesi Binası önünde düzenlenen tören Dünya Engelsiz Kahramanlar Derneği (DENKAD) Gaziantep Şube Başkan Yardımcısı İhsan Alpyürük'ün Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Gaziantep Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mustafa Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, Allah'ın insanı eşref-i mahlûkat olarak yarattığını, engelli, engelsiz her insanın sevgi ve saygıyı hak ettiğini vurguladı.

Yıldırım, "Allah bizleri yarattı ve bizleri birbirimize emanet kıldı. Emanet kılınan kişiler sadece engeliler değil, hepimiz birbirimize emanetiz. Bu emanete de dikkat etmemiz gerekiyor. Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve belediyeler sizlere verilen hakların takibi, korunması ve yerine getirilmesi konusunda sorumluyuz. Hepimiz, her insan yaratılan her insan Eşref-i Mahlukat olarak yaratılmıştır ve saygıyı hak ediyor. Hiç kimse Allah'ın verdiği bu hakkı görmezden gelemez, atlayamaz ve yok sayamaz. Kim olursa olsun bu haklar Allah, tarafından bizlere verilmiştir. bu hakların korunması devletlerin kontrolündedir. Mümkün olduğunca hakların yerine getirilmesi, kişilere verilmesi konusunda hepimiz çaba harcıyoruz, harcamak zorundayız. Bugün burada bulunmamız da bunun bir göstergesidir."dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak Gaziantep'te toplam 8 bin 660 engelliye evde bakım hizmeti verdiklerini belirten Yıldırım, bu konuda kendilerine ulaşan her engelliye yardımcı olmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Şahinbey Belediye Başkanı Tahmazoğlu ise törende yaptığı konuşmada, göreve başladıkları günden bu yana ihtiyacı olan engelli vatandaşlara akülü ve manuel tekerlekli sandalye dağıttıklarını ve şu ana kadar bin 894 adet tekerlekli sandalye dağıtımı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Herkesin birer engelli adayı olduğuna dikkati çeken Tahmazoğlu, "Biz yılda iki defa böyle toplu tören yapıyoruz. Fakat sadece 'Engeliler Haftası' ve 'Engeliler Günü'nde değil diğer zamanlarda da ihtiyacı olan engellilerimize akülü ve manuel tekerlekli sandalye, diğer engelli kardeşlerimizin ihtiyaç duyduğu malzemeleri vermeye devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Engellilere sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Tahmazoğlu, "Bir şey yapanla kıymet buluyor. Peki, insanı yaratan kim, Allah. Bundan daha değerli bir şey var mı? Engelli de, engelsiz de, şehit ailesi, gazi, çocuk da, erkek de, kadın da, genç de, yaşlı da olsa bizim için çok değerlidir. Yaratılanı severiz yaratandan ötürü. Herkes bize emanettir ve sahip çıkmamız lazım. Bir ayağı olmayan, iki ayağı olmayana, vücudu sağlam olan, bir ayağı olmayana, iki ayağı olmayan gözü olmayana bakıp şükür edecek. Yani aslında nimette kendimizden aşağıdakilere bakacağız ve şükür edeceğiz. İbadette de biz kendimizden üstte olanlara gıpta ile bakacağız, onun gibi olalım diye daha çok çalışıp gayret edeceğiz."şeklinde konuştu.

"Engeliler topluma emanettir"

Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender de, son dönemlerde sağlık kurulu raporlarıyla oynanarak haksız kazançlar elde edildiğini, engellilere verilen hakların suiistimal edildiğini ifade etti.

Kalender, "Bir 10-16 Mayıs'ta daha bizler bir araya geldik. Bu hafta daha önce 'Sakatlar Haftası' olarak kutlanırken daha sonra ise 'Engeliler Haftası' olarak kutlanmaya başlandı ve keşke isim değişikliğinde olduğu gibi sorunlarımızda hızlı bir şekilde değişebilseydi. Tekerlekli sandalyeyi engellinin ayakkabısı olarak tanımlıyorum. Çünkü siz bir ayakkabı altı veya bir senede eskitebiliyorsanız 50, 60 ve 80 kiloluk bir vatandaşın sandalyenin üzerinde özellikle bu yollarda nasıl eskittiğini bir düşünün. Bu sandalyeye ne kadar ihtiyaçları olduğunu bir düşünün."diye konuştu.

"Sağlık kurulu raporlarıyla oynanarak haksız kazançlar elde ediyorlar"

Engellilere verilen hakların suiistimal edildiğini ifade eden Kalender, "Engeliler o kadar suiistimale açık bir toplum olarak görülüyor ki; son dönemlerde sağlık kurulu raporlarıyla oynanarak haksız kazançlar elde ediyorlar. Hükümetimizin özellikle 2005 yılından beri engellilerle ilgili yapmış olduğu kolaylaştırıcı bütün önlemler fırsatçılara da gün doğdu. ÖTV muafiyetinden yararlanmak için yüzde 80 ve 90'lara varan sağlık kurulu raporlarında oynanıyor." diye belirtti.

Tekerlekli sandalye dağıtım törenine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Gaziantep İl Müdürü Mustafa Yıldırım, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Çanakkale Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder, Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender, GÖR-BİR Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Aysel, protokol üyeleri ve engeli vatandaşlar katıldı.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından engellilere sandalyeleri dağıtıldı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 




























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir