• DOLAR 32.523
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2435.632
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TZOB merkezinde düzenlediği basın toplantısında Ramazan ayı öncesinde üretici ve market fiyatlarını açıkladı, Ramazan ayında görülebilecek gıda fiyat artışları konusunda uyarılarda bulundu. Şemsi Bayraktar, 2007 yılından bu yana, Ramazan öncesi fırsatçılığa izin verilmemesi konusunda çalışmalar yapan TZOB`nin, bu Ramazan boyunca da üretici ve market fiyatlarını takip edeceğini, kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğini vurguladı.

RAMAZAN ÖNCESİ 21 ÜRÜNÜN FİYATI ARTTI

Bayraktar, basın toplantısında ayrıca, hükümetin açıkladığı ekonomik paketle ilgili görüşlerini belirtti ve çiftçilerin taleplerini dile getirdi. Bayraktar, Ramazan öncesi market fiyatlarına bakıldığında; 27 Nisan-8 Mayıs 2018 tarihleri arasında geçen 11 günlük süreçte 6 üründe fiyat değişimi görülmezken, 13 üründe azalma, 21 üründe ise fiyat artışı olduğuna dikkati çekti.

SPEKÜLASYONA FIRSAT VERİLMEMELİ, TEDBİRLER ZAMANINDA ALINMALIDIR

Toplantıda Bayraktar`ın vurguladığı konular kısa başlıklarla şöyle oldu: “Ramazan`da çok tüketilen ürünlerde üretici market fiyatlarına dikkat edilmesi, bunun takibinin yapılması gerekiyor. Biz, bu işin takipçisi olacağız.” “Spekülasyona fırsat verilmemeli, tedbirler zamanında alınmalıdır”. “Üretici, hal, pazar ve market fiyatlarını takibe devam ediyoruz. ‘Ramazan fırsatçılığı yapılmasın` diyoruz.” “Ramazan ayı öncesinde üretici ve market fiyatları arasındaki farkı en fazla yüzde 559,3 ile lahanada görüldü.”

BESİLİK DANA VE YEM MALİYETLERİNDE DÜŞÜŞ SAĞLANMADAN ET FİYATLARINI İNDİRMEK MÜMKÜN DEĞİL

“Ette üreticimizi besilik canlı hayvan ve yem fiyatlarındaki artış olumsuz etkilemektedir. Bu fiyatları da tetikleyen döviz kurundaki yükseliştir.” “Bu yıl ve geçen Ramazan öncesi arasında dana eti fiyatlarındaki artış enflasyonun çok altında kalmıştır.  Üreticide kuzu eti fiyatı yüzde 24 artarken, dana etindeki fiyat artışı yüzde 4,5 oldu. Tüketicide ise kuzu etinin fiyatı yüzde 25 artarken, dana eti fiyatındaki artış ise yüzde 2,7`de kaldı.” “Her zaman dile getiriyoruz, besilik dana ve özellikle yem maliyetlerinde düşüş sağlanmadan et fiyatlarını indirmek mümkün değildir.”

TARIMSAL DESTEKLERDEN ALINAN YÜZDE 2-4 STOPAJ KESİNTİSİ KALDIRILMALIDIR

“Hazineye ait arazilerde ecrimisil ödeyerek tarımsal üretim yapan çiftçilerimizin çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıt yaptırabilmelerinin yolu açılmalıdır.” “İntikal işlemlerini hızlandırmak için, 15 Mayıs 2018 tarihine kadar uzatılan ‘miras kalan tarım arazilerinin intikal işlemleri esnasında alınan tapu harcı muafiyeti` devam ettirilmelidir.” “Çiftçilerimize verilen doğrudan destekler, Tarım Kanununda öngörüldüğü gibi gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 1`ine çıkarılmalıdır.” “Tarımsal desteklerden alınan yüzde 2-4 stopaj kesintisi kaldırılmalıdır.” “Çiftçilerimizin 2 bin liranın üzerinde vadesi geçmiş vergi, tarımsal amaçlı sulamada kullanılan elektrik, sulama işletme ve bakım ücreti, su kullanım hizmet bedeli borçlarının desteklerden kesilmesi uygulamasından vazgeçilmelidir.”

TMO HIZLI BİR ŞEKİLDE ALIMA BAŞLAMALI, ÜRETİCİY MAĞDUR ETMEMELİ

“Tarımda kullanılan elektrik, tohum, fide ve ilaçtan alınan KDV sıfırlanmalı, elektrikteki enerji fonu ve TRT payı kaldırılmalıdır. Hayvancılık işletmelerinde kullanılan elektriğe tarımsal sulama abone grubu tarifesi uygulanmalıdır.” “Tarım sigortalarında primler çiftçimizin ödeyebileceği seviyelere çekilmeli, sigorta kapsamı genişletilmelidir.” “Tarım Bağ-Kurlularda aylık prim ödeme gün sayısı 25 günden, 2008 yılında olduğu gibi yeniden 15 güne indirilmelidir.” “Çiftçilerimize, prim ödedikleri her yıl için 90 gün, 4 yılda 1 yıl hesabıyla fiili hizmet payı, kamuoyunda bilenen ismiyle yıpranma hakkı verilmelidir” “Hububatta müdahale alım fiyatı, üretici maliyeti dikkate alınarak, üreticinin refahı da göz önünde bulundurularak makul bir fiyat olmalı ve beklemeden bir an önce açıklanmalıdır ki çiftçimiz rahat bir nefes alsın. Toprak Mahsulleri Ofisi, hızlı bir şekilde alıma başlamalı, üreticimizi mağdur etmemelidir.”