• DOLAR 32.501
  • EURO 34.813
  • ALTIN 2488.128
  • ...

 

DOĞRUHABER/HASAN IŞIK/EKOPOLİTİK ANALİZ

Beyaz Saray (aslında içi zift karası bir saray)`ın kapısını bekleyen ve sürekli Müslümanlara çemkiren ulusal güvenlik danışmanı veya finosu diyebileceğimiz John Bolton, Donald`ın İran kararına sevincini kuyruğunu sallayıp dilini çıkartarak gösterdi. Arada bir de çemkirdi. Daha önce eski sahibi Bush`un Irak`ı işgal kararında da benzer tavırlar sergileyen Bolton, şüphesiz siyonistlerden yağlı bir kemiği yine hak etti.

Gerçi Donald`a böyle bir danışman mı yakışır? Evet! Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş. Donald ta aslında siyonistlerin yağlı kemikleri peşinde koşan, iktidarsız ve karakter yoksulu bir garip. Dolayısıyla kılavuz olarak böyle bir kargayı kendisine danışman yaparak burnunu sürekli malum şeylere sokuyor.

Hasılı biliyorsunuz ABD Başkanı Donald, yaptığı açıklamada, ülkesinin İran'la varılan nükleer anlaşmadan ayrılacağını ve 2015 yılında askıya alınan İran'a yönelik ekonomik yaptırımların en güçlü şekilde yeniden hayata geçirileceğini bildirdi.

Söz konusu anlaşma, Obama döneminde İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya arasında 14 Temmuz 2015'te imzalanmıştı. Anlaşmaya imza koyan diğer ülkeler ise eksiklerin giderilerek anlaşmanın korunması gerektiğini savunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran kararını açıklamasının ardından Beyaz Saray'da basın mensuplarıyla bir araya gelen Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı John Bolton, ABD'nin İran'la nükleer anlaşmadan çıkmasını değerlendirdi. Bolton, İran'a yaptırımların yeniden yürürlüğe girdiğini ve bu süreçte İran'la yeni iş sözleşmeleri imzalanmaması gerektiğini söyledi.

BOLTON, MÜSLÜMAN KARŞITI BİR İSİM

Bolton, Müslüman karşıtı gruplarla ilişkisi ve İslamofobik söylemleriyle dikkat çeken bir isim.

2016 sonunda kaleme aldığı “Yeni Başkanın Dış Politika Önceliği” başlıklı yazıda Bolton, ABD`nin karşısındaki en büyük tehdidin terör olduğunu ve terörizmin de doğrudan İslam dünyası ile ilişkili olduğunu iddia etmiş ve “En büyük tehlike radikal İslam tehlikesi ve Ortadoğu`da büyüyen kaostur.” ifadelerini kullanmıştı.

JOHN BOLTON KİMDİR?

John Bolton 1948`te Maryland eyaletinde dünyaya gelerek yeryüzünü kirletti. Bolton, Yale Üniversitesinde eğitim gördü. Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığında çeşitli görevler yürüten Bolton, 2005-2006 yıllarında ABD`nin BM Daimi Temsilcisi olarak görev yaptı. Ülkenin önemli Cumhuriyetçi düşünce kuruluşlarından Amerikan Girişimcilik Enstitüsünde (AEI) kıdemli danışmanlık yapan Bolton, yine muhafazakar televizyon kanalı Fox News`ta de yorumculuk yaptı. Bolton, İran, Kuzey Kore, Libya ve Suriye gibi ülkelere askeri harekat ve rejim değişikliği önerileriyle dikkati çekiyor.

Bolton 9 Nisan`da Trump`ın en önemli danışmanlarından biri olarak Beyaz Saray`daki yerini almıştı.

“IRAK`I İYİ Kİ İŞGAL ETTİK VE SADDAM`I ALDIK”

Bolton, 2016`daki başkanlık seçimlerinden önce eski patronu Bush döneminde yapılan Irak işgalini hararetle savunmuştu. Cumhuriyetçi çizgisiyle “şahin” olarak adlandırılan “savaş yanlısı” siyasetçilerden biri olarak bilinen Bolton, bir mülakatta “Irak`ı iyi ki işgal ettik ve Saddam`ı iktidardan aldık. Bunlar, doğru kararlardı fakat 2011`de geri çekilmek kötü bir fikirdi.” ifadesini kullandı.

“İRAN`IN BOMBASINI DURDURMAK İSTİYORSAN İRAN`I BOMBALA”

Trump`ın İran konusundaki politikasını destekleyen Bolton, önceki ABD Başkanı Barack Obama döneminde yapılan İran nükleer anlaşmasının en sıkı karşıtlarından biri olarak öne çıkıyor.

ABD`nin İran`la yapılan anlaşmadan bir an önce çekilmesi gerektiği fikriyle yetinmeyen Bolton, İran`ı durdurmak için “İran`ı bombalamayı” düşünüyor.

Bolton, İran konusunda “New York Times”, “Los Angeles Times”, “Guardian” gibi gazetelere yazılar yazarak “İran`ın bir an önce durdurulması gerektiğini” savunmuştu.

“SURİYELİ MÜLTECİLERİ ÜLKEMİZE ALMA MECBURİYETİMİZ YOK”

2015`te Cumhuriyetçilere yakınlığıyla bilinen Fox News televizyon kanalına konuşan Bolton, “Suriyeli mültecileri ülkemize alma mecburiyetimiz yok. ABD, Suriyeli mültecilerin ülkeye girişini tamamen reddetmelidir” ifadelerini kullanmıştı.

BOLTON: “İRAN'LA YENİ İŞ SÖZLEŞMELER İMZALANMASINA İZİN YOK”

Bolton, 2015 yılında askıya alınan yaptırımların bazılarının 90 gün, bazılarının ise 180 gün içinde yeniden uygulanmaya başlanacağını ve halihazırda Tahran ile iş yapan firmaların ve şirketlerin kendilerini buna göre hazırlamaları gerektiğini ifade etti.

ABD Hazine Bakanlığının hangi yaptırımların hangi periyotlarda uygulanmaya başlanacağını detaylarıyla kamuoyuna açıklayacağını kaydeden Bolton, "Başkanın bugünkü açıklamasıyla anlaşma imzalandığında var olan yaptırımlar hemen yeniden yürürlüğe giriyor. Artık yaptırımlar kapsamına giren ekonomi alanlarında yeni iş sözleşmesine izin verilmemektedir” dedi. Bolton ayrıca ortaya çıkacak bilgilere göre İran'a yeni yaptırımlar da getirebileceklerini belirtti.

BUGÜN İRAN YARIN SON LOKMA TÜRKİYE

Hedefin sadece İran olmadığı gören gözlere açık olduğu kesin. Bugün İran, yarın son lokma Türkiye. Böylece İslam Ümmeti`nin dünya üzerinde aklı başında iki gücü bertaraf edilmiş olacak. Ve sonra savunmasız ümmetin her türlü zenginliğine çökecekler sırtlanlar gibi. Hatta gerekirse mukaddes kitaplarından hoşlarına gitmeyen ayetleri de çıkararak “yeni bir dünya” nın kapılarını “hoşgörü” uyuşturucuları ile aralayacaklar.

Fakat bu ahmak tayfanın tek farkında olmadıkları hakikat şu: “Göklerin ve yerin şanı yüce İlahı her şeyi görüyor. Her şey O`nun kontrolü altında. 

“Onlar tuzak kurdular. Allah da tuzak kurdu. Allah, tuzak kuranların en hayırlısıdır.” Ali İmran 54

“Zulmedenler ise, nasıl bir inkılâpla devrilip gideceklerini yakında görecekler.” Şura 227

Aslında çok su götürecek bu hamurun yani bu kısacık yazının sonuç kısmına gelirsek, tarih boyunca Müslüman atalarımızın şu sözleri doğru çıkmıştır:

*”Eceli gelen it cami duvarına  …”

*”Kılavuzu karga olanın burnu …tan kurtulmaz”