• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...

Türkiye genelinde yaşanan ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde etkisini gösteren aşırı yağışla ilgili açıklamalarda bulunan Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, son yağışların ekinlerde verim kaybına neden olacağını söyledi.

Özellikle şubat ve mart aylarında ekinlerin yeteri kadar su ve besin alamadığını, bu nedenle hububatlarda istenilen gelişimin sağlanamadığını anlatan Doğan, aşırı yağışların çok fazla olmasının da hububatta bazı hastalıklara sebep olup, verim kaybı yaşattığını belirtti.

Kış aylarının kurak geçmesinin hububatın gelişimini olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Doğan, "Bu sene şubat ve mart aylarında bölgemizde ciddi anlamda bir kuraklık yaşandı. Tabi, bu kuraklık, buğday gelişimini olumsuz yönde etkiledi. Çünkü bitkilerin de insan gibi bir yaşam dönemleri var. Bu yaşam dönemlerini tamamlamaları için zamanında gerekli suyu, besini alması lazım ancak şubat ve mart aylarında kuraklık yaşanması nedeniyle özellikle bölgemizdeki hububat bitkilerinin gelişiminde yeterli bir gelişim sağlanamadı." dedi.

"Ekinler kış aylarında topraktan yeterli su ve besin alamadılar"

Ekinlerin yeterince beslenememesi nedeniyle hububatta verim kaybı yaşanacağını vurgulayan Doğan, şunları söyledi:

"Hububatın tohum bağlamasında ve boy oranlarının yeterince gelişebilmesinde olumsuzluk yaşandı. Çünkü topraktan yeterli su ve besin alamadılar. Maalesef bölgemizde, bundan kaynaklı olarak bu sene özellikle hububattaki ürünlerde verim kaybı yaşanacaktır. Maalesef öyle bir beklentimiz var. Bu en az yüzde 25 ve yukarısı olur. Zaten kurak arazilerde bu oran bazı yerlerde yüzde 70-80'e, bazı yerlerde yüzde 100'e kadar ulaşmaktadır."

"Aşırı yağışlar verim kaybına neden olabilmektedir"

Aşırı yağışların da verim kaybına neden olabildiğine dikkati çeken Doğan, "Yağışlar zamanında gelmedi. Nisan ayının sonları ve bugünlerde çok ciddi, aşırı yağışlar söz konusudur. Bu yağışlar bitkilerin gelişimi için gereklidir ancak çok fazla aşırı yağışların olması da bu sefer hububatta bazı mantari ve pas hastalıklarına sebep olup, yine bir verim kaybına, kalitenin düşmesine neden olabilmektedir. Çiftçiler, buğday ve arpada istediği kalite ve verimi elde edemeyecektir." ifadelerini kullandı.

"Mantari ve pas hastalıkları verim kaybına neden olabiliyor"

Doğan, mantari ve pas hastalıkların verim kaybına neden olabildiğini kaydederek, "Ciddi zararımız bundan kaynaklanmaktadır. Aşırı yağışların da bu şekilde devam etmesi durumunda, havaların da ısınmış olması nedeniyle mantari ve pas hastalıklarına sebep olabilmektedir. Bu mantari ve pas hastalıkları da yine hububata zarar veriyor ve verim kaybına neden olabiliyor." şeklinde konuştu.

"Çiftçilerimiz aşırı yağışlardan dolayı mağdur olacaklar"

Aşırı yağışlar nedeniyle mağduriyet yaşayacak olan çiftçilere devlet desteği verilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Doğan, "Tarımsal üretim, uzun ve meşakkatli bir iştir. Tabi, çiftçilerimiz aşırı yağışlardan dolayı mağdur olacaklardır. İlgili kurumların çiftçilerimizin bu mağduriyetini göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. Aynı zamanda kırmızı et sıkıntısı var. Kırmızı eti de olumsuz hava koşulları şu şekilde etkileyecektir: Buğday ve arpanın sap ve samanı, hayvanın yemi olarak kullanılmaktadır. Eğer bu ürünlerde istenilen düzeyde gelişim olmazsa hayvan yetiştiricilerinin de yem bulma sıkıntısına sebep olacaktır. Önceki yıl da bölgemizde ciddi bir sıkıntı yaşamıştık. Samanın tonu bin lirayı geçmişti. Bu da hayvan üreticilerini ciddi sıkıntıya sokmuştu. Çiftçilerimiz bunun için tedbirlerini almalıdır. Çiftçilerimiz maalesef biraz sıkıntı yaşayacaklar." dedi. (Mehmet Fatih Akgül - İLKHA)