• DOLAR 32.569
  • EURO 34.883
  • ALTIN 2435.785
  • ...
Erdoğan: Kullanılan oyun 5 yıl dönüşü yok
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"Cumhurbaşkanına ülke yönetme ve hükûmeti kurma yetkisi verirken, onu Mecliste yalnız bırakmak da olmaz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Dolayısıyla Meclis kanunları ve denetim yetkileriyle, Cumhurbaşkanı kararnameleri, bakanları ve üst düzey yöneticileriyle ne kadar uyum içinde çalışırsa Türkiye o kadar çok kazanır, Türkiye o kadar çok hizmete kavuşur. Bunun için milletimizin Cumhurbaşkanlığı konusundaki tercihini onu Mecliste de güçlü bir grupla destekleyerek taçlandıracağına inanıyorum. Genellikle ilkler her zaman zordur, her zaman sıkıntılıdır, ancak neticesi bereketlidir." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'daki programları çerçevesinde restorasyonu tamamlanan tarihî Mısır Çarşısı ve Nusretiye Camii'nin açılış törenlerine katıldı. Cuma namazını Sultan II. Mahmut'un yaptırdığı Nusretiye Camii'nde kılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, namaz çıkışında kısa bir konuşma yaparak, Nusretiye Camii'nin açılışını gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Mısır Çarşısı'na geçerek buradaki açılış törenine katıldı. Törende vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 354 yıldır hizmet veren bu simge mekânın aslına uygun şekilde ve daha yüksek standartlarda hizmet vermesini mümkün kılan restorasyonun hayırlı olması temennisinde bulundu.

"Ülkemizin ve milletimizin geleceği için yönetim sistemi değişikliğini yaptık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, şu son 16 yılda yaptığı atılımı, sağladığı istikrar ve güven ortamını, İkinci Dünya Savaşı sonrasında gerçekleştirebilseydi, bugün dünyanın en büyük on ekonomisinden biri olacaktı. Milletlerin ve ülkelerin zenginliği iki türlü olur. Birincisi, çok para getiren tabii zenginlikleriniz, buna karşılık az nüfusunuz vardır, kişi başına gelir itibariyle en önlere geçersiniz. Bu tür ülkeler, evet, zenginleşmişlerdir ama hiçbir zaman gerçek anlamda huzurlu ve gelişmiş olamamışlardır. İkinci yöntemde ise, İkinci Dünya Savaşı sonrası, üstelik de savaşın yıkımını yaşamış olmanıza rağmen, çok hızlı bir şekilde toparlanıp, yüksek teknolojiye dayalı üretimle dünya devi hâline gelirsiniz. Türkiye, iyi niyetli birtakım girişimlere, küçük de olsa atılan bir takım adımlara rağmen bu grupta yer alma fırsatını, darbeler, cuntalar, muhtıralar, terör olayları, siyasi çekişmeler ve toplumsal kavgalarla kaybetmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz, ülkemiz işte bu duruma bir daha düşmesin dedik ve çözümü yönetim sistemini değiştirmekte bulduk. İnsanlar gelip geçici sistemler kalıcıdır. Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi'yle, çok partili siyasi hayata geçtiğimiz dönemden beri yaşadığı krizlerin üstesinden gelebileceği bir imkân elde etmiştir. Biz, kendimiz için değil, ülkemizin ve milletimizin geleceği için, en çok da gençlerimiz için bu yönetim sistemi değişikliğini yaptık."

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu işin temelinde 2007 Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanan krizin yattığına işaret ederek, "Türkiye'yi pençesinde tutarak inim inim inleten vesayet güçleri ve onlarla birlikte hareket eden partiler, 2007 yılında gerekli çoğunluğa sahip olmamıza rağmen bize Cumhurbaşkanı seçtirmek istemediler. Biz de çözümü milletimize gitmekte bulduk. Bu arada erken seçim kararıyla birlikte Cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesi yolunu açarak, belki o zaman çoğu kimsenin farkında olmadığı kritik bir adım attık. 2014 yılında milletimin oylarıyla Cumhurbaşkanı seçildiğimde meşruiyetimin kaynağı sebebiyle farklı bir Cumhurbaşkanı olacağımı peşinen ifade etmiştim." şeklinde konuştu.

"Parlamento cumhurun ittifakıyla daha güçlü"

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu çerçevede ilk günden itibaren Anayasanın verdiği tüm yetkileri sonuna kadar kullanarak, hükûmetle de uyumlu bir şekilde ülkenin ve milletin her türlü meselesinin çözümünde en önde yer aldığını kaydederek sözlerine şöyle devam etti: "Terör örgütüyle mücadele eden güvenlik güçlerimizin daima yanında yer aldım. Tarihimizin en alçak ve kanlı darbe girişimi olan 15 Temmuz'da milletimle birlikte darbelerin karşısına dikilmekte bir an bile tereddüt etmedim. Hamdolsun, FETÖ ihanet çetesinin bu hain girişimini kısa bir sürede bertaraf ettik ve ülkemizi uçurumun kenarından çevirdik. Milletimizin 15 Temmuz'da ortaya koyduğu, 7 Ağustos Yenikapı Mitingi'nde teyit ettiği o birlik ve beraberlik ruhu biz siyasetçilere önemli bir sorumluluk yükledi. MHP ile birlikte bu sorumluluğun gereğini yerine getirdik ve 16 Nisan halk oylamasında milletimiz tarafından da tasdiklenen Anayasa değişikliğini, evet, MHP'yle birlikte gerçekleştirdik. Bu değişiklikle Türkiye yapılacak ilk genel seçimlerin ardından hükûmetin daha etkin, Meclis'in daha itibarlı, yargının daha bağımsız ve tarafsız olacağı yeni bir yönetim sistemine geçme iradesini ilan etti. Cumhur İttifakı'nda hep beraberiz. Aramızda ayrılık yok, gayrılık yok. Parlamento, cumhurun ittifakıyla daha güçlü."

"Genellikle ilkler her zaman zordur, her zaman sıkıntılıdır" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, yeni yönetim sisteminin bu ilk seçimini, inşallah kolay bir şekilde gerçekleştirecektir. Meclisimiz çıkardığı yasalarla, Yüksek Seçim Kurulumuz aldığı kararlarla, hükûmetimiz hazırlıklarını yaptığı tedbirlerle 24 Haziran seçimlerinin tam bir demokrasi şöleni içinde geçmesini sağlayacaktır." açıklamasında bulundu.

"Cumhurbaşkanına ülke yönetme yetkisi verirken, onu mecliste yalnız bırakmak olmaz"

"Cumhurbaşkanına ülke yönetme ve hükûmeti kurma yetkisi verirken, onu Mecliste yalnız bırakmak da olmaz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Dolayısıyla Meclis kanunları ve denetim yetkileriyle, Cumhurbaşkanı kararnameleri, bakanları ve üst düzey yöneticileriyle ne kadar uyum içinde çalışırsa Türkiye o kadar çok kazanır, Türkiye o kadar çok hizmete kavuşur. Bunun için milletimizin Cumhurbaşkanlığı konusundaki tercihini onu Mecliste de güçlü bir grupla destekleyerek taçlandıracağına inanıyorum. Genellikle ilkler her zaman zordur, her zaman sıkıntılıdır, ancak neticesi bereketlidir." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazar günü Cumhurbaşkanlığı seçim manifestosunu, bir hafta sonra da Cumhurbaşkanlığı seçim beyannamesini açıklayacağını söyleyerek, ülkeyi nasıl yöneteceklerini bütün teferruatıyla ortaya koyacaklarını ve millet ile paylaşacaklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının ardından restorasyonu tamamlanan çarşıyı gezerek, esnafla ve vatandaşlarla sohbet etti. (İLKHA) 








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir