• DOLAR 32.372
  • EURO 34.986
  • ALTIN 2325.51
  • ...

 

İSTANBUL

Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, seçim sonrasında başta BIST 100 endeksinin ciddi getirilerle büyüme beklentilerinin bazı spekülatif kötü niyetli yatırımcıların iştahını kabarttığını söyledi

"S&P, TAKVİMİNDE OLMAMASINA RAĞMEN HEMEN TÜRKİYE`NİN KREDİ NOTUNU DÜŞÜRDÜ "

Karadağ, bu istikrarın ve orta vadede özellikle seçim sonrasında başta BIST 100 endeksinin çok ciddi getirilerle büyüme beklentilerinin bazı spekülatif kötü niyetli yatırımcıların iştahını kabarttığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Ne yapıyorlar? Bu kısa dönemde oldukça bol miktarda spekülatif yatırım hareketlerine yöneliyorlar. Türkiye'ye yönelik algıyı negatife çevirerek, hisseleri çok ciddi anlamda küçük manipülatif dalgalar oluşturarak toplamak, ucuza kapatmak istiyorlar. Nasılsa seçim sonrası dönem siyasi istikrarla beraber bunları çok yüksek bedellerle satabileceklerini hesap ediyorlar. Böyle bir risk oluştu. Bu kurgunun hem iç tarafta yerli aktörlerden beslenen oyuncularını, hem de yurt dışı manipülatif oyuncularını buldular. Mesela S&P, takviminde olmamasına rağmen hemen Türkiye`nin kredi notunu düşürdü. Uzun zamandır kredi derecelendirme ve rating kuruluşlarının notları zaten güvenilirliğini kaybetti. Ama bunlar o kaybettikleri güvenle birlikte yine yerlerinde durmuyor. Yine altı boş, manipülatif açıklamalara girişiyorlar. Bu da o kurgunun bir parçası."

"YATIRIMCILAR MANİPÜLATİF NEGATİF HAVAYA KAPILMASIN"

Yatırımcılara dikkatli olmaları tavsiyesinde bulunan Karadağ, “Yatırımcılar, Türkiye ekonomisine, Borsa İstanbul`a güvenmeye devam etsin. Kesinlikle ve kesinlikle bu tür manipülatif derecelendirme kuruluşlarının yaydığı negatif havaya kapılarak zarar edici adımlar atmasınlar. Önümüz aydınlık. Çok nitelikli firmalara, kurumsal tecrübelerden de yararlanarak yatırım yapmaya devam etsinler. O kısa vadeli dalgalanmalardan etkilenmesinler. Zaten bu tür manipülatif hareket eden kişilerin hedefi de kısa dönemli şoklarla yatırımcı güvenini aşağıya doğru hareket ettirerek çok ucuza hissesi netleri ellerinden almak.” diye konuştu.

"SEÇİM SONRASI BORSA İSTANBUL YOLUNA KUVVETLİ ŞEKİLDE DEVAM EDECEK"

Aslında bunun da borsanın seçim sonrası dönemde yükseleceğinin bir işareti olduğunu belirten Karadağ, şunları kaydetti:  “BIST 100 endeksinde Gezi Parkı olayları öncesi süreçte 40 bin doların üstünden geliyoruz. Şu an 30 bin doların altında, 25 bin dolarlara kadar gerilemiş durumdayız. Hedef ne? Bizim yatırımcılardan 20 bin dolar bandında Türk hisse senetlerini toplamak, seçim sonrasında bunu 30 bin dolar bandının üzerinde satmak ve kısa vadede çok yüksek getiri elde etmek. Bu konuda yatırımcılarımızın gerçekten uyanık olması lazım. BIST 100 endeksinin düşüşüne yönelik ne şirket tablolarında ve realizasyonularında, ne genel ekonomik atmosferde böyle bir haber var. Önceden rating kuruluşları Türkiye ilişkin bir manipülatif haber yayımlayacağı zaman biraz analiz de yayınlardı. Şu an analiz de yok. Desinler ki şurada negatif bir şey görüyoruz. Öyle bir şey de yayınlamıyorlar.” görüşlerini aktardı.

“BULA BULA 'SIFIRCI HOCA' S&P`Yİ BULMUŞLAR”

Bu tür geçiş dönemlerinde yatırımcıların mağdur olmaması amacıyla doğru bilgilendirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Karadağ, “Bunun iç kurgusu yapılmış, içeride bunların ortakları var. Dış kurguda da bula bula 'sıfırcı hoca' S&P`yi bulmuşlar. Bunları bir arada, bir tarafta kur, bir tarafta faiz, bir tarafta manipülatif, alıştığımız rating kuruluş açıklamasıyla negatif algı pompalayarak endeksi aşağı yönlü hareket ettirip Türk hisse senetlerini ucuza kapatıp seçim sonrasında yüksek karla satmayı veya Türkiye`ye şu an yoğun şekilde gelmeye devam eden yurt dışı yatırımcı algısını geri çevirebilmeyi hesaplıyorlar. Ama çok başarılı olmadıklarını hem devam eden halka arzlardan hem diğer bizim yurt dışı yabancı yatırımcı stoğumuzdan görüyoruz. Başarılı olamayacaklar ama biz yine de yatırımcılarımızı uyarmak için açıklamış olalım.”  Karadağ, seçim sonrası Borsa İstanbul`un yoluna kuvvetli şekilde güçlü büyüme motivasyonuyla devam edeceğini sözlerine ekledi.