• DOLAR 32.535
  • EURO 34.81
  • ALTIN 2425.027
  • ...

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve Urmiye Üniversitesi arasında yapılan protokol sonrası düzenlenen iş birliği kapsamında "Uluslararası Türkiye-İran Ar-Ge ve İnovasyon Fuarı" fuarı düzenlendi. İran ve Türkiye'den 52 firmanın katıldığı fuarda iki ülkenin bilim ve sanayi ürünleri sergilendi.

Fuar açılışında bir konuşma yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, 2018 yılında şu ana kadar 5 fuar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Zorluoğlu, "Her fuar, esasında Van ekonomisine doğrudan ya da dolaylı birçok katkı yapıyor. Her yeni fuar Van'daki yatırımcıları, girişimcileri, bizleri cesaretlendiriyor. Yeni yatırımlara, yeni girişimlere teşvik ediyor. Bugün 2 fuar var esasında ikisi de birçok ortak noktayı barındırıyor. Ama en belirgini, gençler ve gençlik. Ar-Ge deyince aklıma gençler geliyor. İstihdam ve kariyer deyince yine aklıma gençler geliyor. Dolayısıyla her iki fuar birbirinin tamamlayıcısı, Bu fuarın gençler için faydalı olacağına inanıyorum."

İran Urmiye Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Rahim Hobbe Nagi de fuarı düzenleyenlere teşekkür etti.

Nagi, Urmiye Üniversitesi ile Van YYÜ arasında gerçekleştirilen protokol kapsamında fuarın yapıldığına dikkat çekerek, "Araştırma ve Geliştirme esasına dayanan bu tür fuarları, bilim odaklı şirketlerin oluşturması ve geliştirmesi çok önemli bir rol oynadığını vurgulamak isterim. Bu şekilde bilim ve teknoloji alanında hem Türkiye firmalarının hem de İran firmalarının ticaretleri arasından kendi yerlerini alarak yatırımcılar için cazip fırsatlar haline gelebilmektedir. Bu ortak proje aynı zamanda gelecekte 2 ülke arasında yapılacak olan projelere bir örnek oluşturabilecek niteliktedir." Şeklinde konuştu.

Nagi 2 ülke üniversiteleri arasında yapılan protokol kapsamında diğer projelerin de hayata geçmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Van YYÜ Rektörü Profesör Doktor Peyami Battal, İŞKUR Strateji Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Aslan, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva'da fuarın hayırlı olmasını dileyerek, fuarın kent ekonomisine katkı sunacağına dikkat çekti.

Açılışın ardından Vali Zorluoğlu ve beraberindekiler fuar alanındaki firmaları ziyaret etti.

Programa; İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, kurum kuruluş temsilcileri ve fuara katılan firma yetkilileri ile vatandaş katıldı. (Yunus Tuğrul-İLKHA)