• DOLAR 32.331
  • EURO 35.089
  • ALTIN 2298.609
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunu yayınladı. Raporun “özet” kısmında şu ifadelere yer verildi:

ENFLASYONDAKİ YÜKSELİŞE SEBEP: “PETROL FİYATLARI VE DÖVİZ KURU”

“Nisan ayında tüketici fiyatları yüzde 1,87 oranında artmış ve yıllık enflasyon 0,62 puan yükselerek yüzde 10,85 olmuştur. Enflasyondaki yükselişte petrol fiyatları ve döviz kuru görünümüne bağlı olarak yükselen enerji ile temel mal grubu fiyatları etkili olmuştur. Temel mal enflasyonunda Türk lirasındaki birikimli değer kaybına paralel olarak alt gruplar genelinde artış gözlenmiştir. Diğer taraftan, gıda enflasyonu işlenmemiş gıda fiyatları öncülüğünde gerilemiştir. Hizmet grubu yıllık enflasyonu ise yatay bir seyir izlemiştir. Temel mal grubundaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları ve ana eğilimleri yükselmiştir.”

İMALAT SANAYİNDE YILLIK ENFLASYON 2,27 PUAN ARTTI

Yurt içi ÜFE değerlendirmesinde ise şu ifadeler yer aldı: “Yurt içi üretici fiyatları Nisan ayında yüzde 2,60 oranında artmış, yıllık enflasyon 2,09 puan yükselerek yüzde 16,37`ye ulaşmıştır. Üretici fiyatlarında gözlenen seyirde döviz kuru gelişmeleri ile başta petrol ve metaller olmak üzere emtia fiyatlarındaki artışlar belirleyici olmuştur. Bu dönemde imalat sanayi yıllık enflasyonu 2,27 puan artışla yüzde 17,04 olarak gerçekleşmiştir. İmalat sanayi fiyatlarındaki artışın alt gruplar geneline yayıldığı izlenmiştir. Bu doğrultuda, petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış ana eğilimi de önemli ölçüde hızlanmıştı.”

TÜKETİCİ FİYATLARI ÜZERİNDE ÜRETİCİ FİYATLARI KAYNAKLI MALİYET BASKILARI BİR ÖNCEKİ AYA KIYASLA ARTTI

“Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, Nisan ayında fiyatlar tüm alt gruplarda güçlü artışlar kaydetmiştir. Ara malı fiyatlarındaki artışta, demir-çelik, plastik ürünler, tekstil iplik ve elyafları, kimyasal ürünler; sermaye malı fiyatlarındaki yükselişte motorlu kara taşıtları ile parça-aksesuarları, metal yapı ürünleri ve makineler öne çıkmıştır. Bu dönemde, dayanıklı tüketim malları fiyatları mobilya ve ev aletleri öncülüğünde yükselirken, dayanıksız tüketim malları fiyatlarındaki artışta et ve et ürünleri, basım hizmetleri, süt ürünleri, giyim eşyası ve çeşitli gıda ürünleri belirleyici olmuştur. Sonuç olarak, tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları bir önceki aya kıyasla artarak güçlü seyrini korumuştur.”