• DOLAR 32.602
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2506.638
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

Türkmenistan`da Avaza Kongre Merkezi'nde "Yeni Kalkınma Yolunda Uluslararası Büyük İpek Yolu Forumu" düzenlendi. Forumda konuşan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, İpek Yolu'nun yalnızca coğrafi bölgeler arasında bir ulaştırma koridoru olmadığını, siyasi ve kültürel açıdan da büyük önem taşıdığını söyledi. Berdimuhamedov, "2018'i 'Türkmenistan Büyük İpek Yolu'nun Kalbi' yılı ilan ettik. Türkmenistan, Avrasya'daki kültürlerin kesiştiği noktadır. Bu miras Türkmen halkınca benimsenmiştir. Hedefimiz, büyük İpek Yolu'nun eskimeyen değerlerini canlandırmaktır." diye konuştu.

Berdimuhamedov, Hazar Denizi'nin kıyısında inşa edilen Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı'nın bölgenin kalkınmasına hizmet edeceğini söyledi. Projenin, deniz taşımacılığında önemli bir kavşak noktası olacağına, yük taşımacılığında mesafeyi kısaltacağına dikkati çeken Berdimuhamedov, "Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı, Asya ile Avrupa arasında ekonomik iş birliğini üst düzeye taşıyacak. Bölgeler ve kıtalar arası temaslarda yeni stratejik perspektifler ortaya çıkaracak, ulusal ekonomiye ivme kazandıracak ve uluslararası iş birliğine olumlu yansıyacak." dedi.

TÜRKMENBAŞI ULUSLARARASI DENİZ LİMANI ZİNCİRİN SON HALKASI

Foruma katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan yaptığı konuşmada, açılışı gerçekleştirilecek Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı'nın modern İpek Yolu'nun en önemli projelerinden olduğunu ifade etti.

Tarihi İpek Yolu'nun, sadece malların taşındığı bir ticaret yolu değil, ortak kültür ve hafızanın taşındığı bir köprü olduğuna işaret eden Arslan, şöyle konuştu:

"Kardeş ülke Türkmenistan'ın bu başarısı bizi mutlu ediyor. Bu kadar büyük ve önemli bir liman, Ro-Ro, konteyner ve yük gemilerine hizmet edecek. Tarihi İpek Yolu, ekonomik gelişmelerin ve kültürel etkileşimin itici gücünü oluşturan bir ulaşım ağı. Kıtaları birbirine bağlayan Hazar Denizi geçişli Orta Koridor, Asya ile Avrupa arasındaki en önemli güzergahlardan birini teşkil ediyor. Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı, Çin'den Avrupa'ya ülkelerimiz üzerinden bağlanan Orta Koridor için hayati öneme sahip. Yakın süre önce tamamlanan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ile Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı bu zincirin halkası olarak Çin'i Orta Asya üzerinden Avrupa'ya bağlayacak." "İKİ ÜLKE İŞ BİRLİĞİ GIPTAYLA İZLENİYOR"

Arslan, bu kapsamda Avrasya bölgesinin ulaştırma bağlantılarına katkı sağlayacak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi, Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli, Avrasya Tüneli gibi pek çok mega projeyi hayata geçirmekten gurur duyduklarını söyledi.

Asya ile Avrupa arasında "Orta Koridor" girişiminin tamamlayıcısı projelere devam ettiklerini dile getiren Arslan, "Orta Koridor'un canlanması, Orta Asya ülkeleri için ekonomik kalkınmanın bir bileşeni olacak, Asya'daki yük trafiğinin Hazar Denizi üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasını sağlayacak. Türkmenistan ile Türkiye arasında ortak din, inanç, kültür ve tarih birlikteliğinden gelen kardeşlik bağları, siyasi ve ekonomik iş birliğini gıptayla izlenen bir düzeye çıkarmış durumda." değerlendirmesinde bulundu.

GUİNESS REKORLAR KİTABINA İKİ KEZ GİREN LİMAN

Forum sonrası Türkmenbaşı ilinde Berdimuhamedov'un ev sahipliğinde düzenlenen törenle Uluslararası Türkmenbaşı Limanı hizmete açıldı. Türkiyeli müteahhitlik şirketi GAP İnşaat tarafından Hazar Denizi kıyısındaki Awaza bölgesinde inşa edilen liman, Türkmenistan`ın yanında denize kıyısı olmayan birçok ülkenin dışarıya açılan önemli bir kapısı olacak. Çin ile Avrupa arasındaki ulaşım yollarına alternatif ve tamamlayıcı olarak hizmet verecek liman, Asya ile Avrupa arasında büyüyen ticaret hacmine de yenilikçi lojistik çözümleri sunacak. Bu çerçevede, Uzakdoğu`dan Avrupa`ya 45 günde ulaşan kargoların 15 günde ulaşması sağlanacak.

Liman yapımı sırasında denizden çıkarılan kumlarla oluşturulan suni ada, 1,6 milyon metrekarelik genişliğiyle Guiness tarafından “Dünyada kuşlar için deniz seviyesi altında yapılan en büyük ada” unvanını almaya hak kazandı. Liman, dünyada deniz seviyesi altında inşa edilen en büyük liman olma özelliğiyle de Guiness Rekorlar Kitabı`na girdi.