• DOLAR 32.798
  • EURO 35.054
  • ALTIN 2509.436
  • ...

 

İSTANBUL

Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu İslami Bankalar ve Finans Kurumları Genel Konseyi (CIBAFI) Global Forum 2018, İstanbul'da başladı.

Forumun açılışında konuşan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, üçüncüsü düzenlenen forum kapsamında, CIBAFI'nin, ülkeler arasındaki ortak çalışma ve iş birliğinin en güzel örneklerinden bir tanesi olduğunu ifade etti. Akben, “Alternatif bir finans sektörü ve ürün-hizmet çeşidi olarak İslami finans, bugün birçok ülke için ekonomik dalgalanmalara karşı desteklenmeye başlanan stratejik bir sektör haline geldi" dedi.

yürütüldü."

KATILIM BANKACILIĞI BÜYÜDÜ

BDDK Başkanı Akben, gösterilen çabaların meyvelerini hiç gecikmeden almış olmanın kendilerini oldukça memnun ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"2005 yılında 292 şube ve 5 bin 747 personelle faaliyet gösteren katılım bankaları, 2018 yılı şubat ayı itibarıyla bin 37 şube ve 15 bin 68 personeli olan bağımsız bir alt sektöre dönüştü. Katılım bankalarının aktif toplamı 2005 yılında 2,5 milyar dolarken, Şubat 2018'de 42,5 milyar doların üzerine çıktı. Aynı dönemde katılım bankaları ortalama yüzde 27 büyüme göstererek Türk bankacılık sektörünün ötesinde bir performans sergiledi. Bu sayede sektör içindeki payı yüzde 2,4'ten yüzde 4,9'a çıktı."

“MERKEZİ DANIŞMA KURULU” KURULDU

Akben, İslami finans sektörünün geliştirilmesi adına son dönemde kaydettikleri en önemli gelişmenin ülkede Merkezi Danışma Kurulu'nun kurulması olduğunu vurgulayarak, "İslami finans kuruluşlarının İslami ilke ve esaslara uygun olarak faaliyet göstermelerini sağlamak amacıyla Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) bünyesinde kurulan Merkezi Danışma Kurulu, önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek. Sektöre yönelik algının iyileştirilmesine ve dolayısıyla büyümesine önemli katkılar sağlayacak. Danışma Kurulu'nun tesis edilmesi kapsamında hazırlanan tebliğde, kurulun görev ve yetkileri net bir şekilde belirlendi, bağımsızlığına yönelik tedbirler alındı ve kararlarının katılım bankaları nezdinde bağlayıcı olması öngörüldü." ifadelerini kullandı.

AVRUPA`DA KATILIM ABANKACILIĞINI BEĞENİYOR AMA…

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, Avrupa ülkelerinde İslami bankacılık çalışmalarının daha farklı olduğunu ifade ederek, "Onlar da örnekleri beğeniyorlar ancak İslami bankacılığı kendilerine adapte edemiyorlar. Bu bizim fırsatımız. Bu deneyimimizi paylaşıp onlara bu sistemi nasıl işletebilecekleri konusunda yol gösterebiliriz. İslami finans ismi altında değil ama başka bir altyapı şeklinde sunabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

"ZORLUKLARA IŞIK TUTACAĞIZ"

CIBAFI Genel Sekreteri Abdelilah Belatik de İslami bankacılığı ve ekonomik politikalarını desteklemeyi hedeflediklerini belirterek, 2017-2018 yıllarında çalışmalarına devam ettiklerini ve yasama aşamalarındaki bazı değişikliklerden dolayı zorluklar yaşadıklarını anlattı.

Mevcut atmosferde desteklemenin çok büyük ve önemli bir rolü olduğunu vurgulayan Belatik, "Sürekli büyüyen bir endüstri olarak İslami finans kuruluşları, endüstri içerisinde çeşitli regülasyon ve politika değişiklikleriyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu yüzden bu politika ve düzenlemelerin İslami finans kuruluşlarına operasyonel ya da strateji anlamında zorluk yaratmamasını sağlamak önem arz etmektedir." diye konuştu.

Belatik, yasamaları kanunlaştırırken bütün ihtiyaçlara dikkat edilmesi gerektiğini, bu zorluklara ışık tutacaklarını söyledi.

Belatik, CIBAFI'nin 2019 ve 2022 planları için bu toplantıların önem arz ettiğini de kaydetti.