• DOLAR 32.397
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2326.303
  • ...
12 Eylül Davası`nda KARAR Çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Duruşma 11 Mayıs 2012 tarihine ertelendi..

12 Eylül darbesiyle ilgili davada dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın tutuklanması talebi reddedildi. Evren ve Şahinkaya`nın sağlık durumu için Adli Tıp`tan rapor istendi. Oğlu kaybolan Berfo Ana`nın müdahillik talebi de kabul edildi.

12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya`nın yargılandığı davanın 3. duruşması Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi`ndeki görüldü.

Duruşmaya iddianamede adı geçen ``mağdur ve müştekiler``, katılma talebinde bulunanlar, avukatlar ve izleyiciler ile basın mensupları katıldı. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya`nın avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, kurumlardan birinin, 1 Mayıs 1977 olayıyla ilgili mahkemeye gönderdiği cevapta, olaya ilişkin raporun ``devlet sırrını`` düzenleyen CMK`nın 125. maddesi kapsamında kalabileceği yönünde görüş bildirdiğini belirtti.

Bunun üzerine, katılma talebinde bulunan bazı kişilerin avukatı Ömer Kavili ile İnce arasında şu diyalog geçti:

Kavili: ``Mahkemeniz muhakeme yapmaktadır ve hiçbir kurum `devlet sırrı` diyerek, delilin gizlenmesini istemeyemez. Suç duyurusunda bulunulsun.``

İnce: ``Siz beni dinlememişsiniz. Hiçbir kurum `bu belge devlet sırrı` demedi. O değerlendirmeyi mahkemenin takdirine bırakıyor.``

Kavili: ``Yönlendirme yapılması dahi yasak. Çünkü biz yargıçların bağımsız oldukları hususuyla hareket ediyoruz.``

Duruşmada görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Çetin, davaya müdahillik talebinde bulunan kamu kurum ve kuruluşları, özel kurum ve kuruluşlar, bunların temsilcileri ve gerçek kişilerin yargılama konusu eylemden ve sonuçlarından zarar görme ihtimalleri bulunduğu gerekçesiyle, müdahillik taleplerinin kabulüne karar verilmesini istedi.

Ceza usul kanununa göre, yargılamada istenilen amaca tutukluluk dışında bir tedbirle ulaşıldığı takdirde, sanıklar hakkında tutuklama kararı verilmemesi gerektiği yönünde düzenleme bulunduğunu ifade eden Çetin, sanıkların sağlık durumları ve yaşlılıkları gözetildiğinde, daha önce verilen adli kontrol kararının yeterli olduğu görüş ve kanaatinde olduğunu bildirdi ve tutuklama isteklerinin reddini talep etti.

Ancak sanıkların savunmalarının alınmasına yönelik olmak üzere, duruşmada hazır bulunmaları halinde sağlıkları açısından hayati tehlike oluşturup oluşturmayacağı konusunda İstanbul Adli Tıp Kurumu`ndan rapor aldırılmasını isteyen Çetin, duruşmada tanıklık yapacaklarını belirten kişilerin tanık olarak dinlenmek üzere davetiye çıkarılması talebinde bulundu.

KARARLAR

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti ara kararları açıkladı.

Mahkeme heyeti, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya`nın tutuklanması talebini reddetti. Evren ve Şahinkaya’nın sağlık durumları Adli Tıp’tan sorulacak.

Duruşmada TSK’nın Fahri Koruturk’e gönderdiği mektubun istenmesine karar verildi.

Başbakanlık, TBMM, CHP ve MHP’nin müdahalillik talebi kabul edildi. DİSK ve Hak-İş ve 104 yaşındaki Berfo Ana da davaya müdahil olacak. Bireysel müdahillik talepleri ise daha sonra karara bağlanacak.

Mahkeme, işkence dosyalarıyla ilgili suç duyurusunda bulunulmasına da karar verdi.

Duruşma 11 Mayıs’a ertelendi.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir