• DOLAR 32.572
  • EURO 34.898
  • ALTIN 2438.415
  • ...

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım, artık her Ramazan ve Kurban Bayramları öncesi emeklilere bin lira ikramiye verileceğini açıkladı. Emeklilere ikramiye verilecek müjdesini sevinçle karşıladıklarını belirten Türkiye Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, hâlâ var olan emeklilerin sorunlarına bir an önce çözüm getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Emeklilere ikramiye verilmesi yönünde daha öncede hükümete taleplerinin olduğunu anımsatan Ekmen, "Emeklilerimize iki bayramda biner lira para verilecek olması bizleri son derece mutlu etmiştir. Genel merkezimiz başta olmak üzere, bütün şubelerimizle bu isteğimizi siyasi partilere ve iktidara defalarca bildirmiştik. Bugün bu talebimizin bu şekilde karşılanması bizi memnun etmiştir. Bundan sonra emeklilerimizin huzur ve refahı için yapılması gerekenler var. Bunların da bir an evvel yapılması için hükümetten talebimiz var. Aslında gönlümüzde birer maaş verilmesi geçiyordu. İmkânlar da dikkate alındığında bugün bu paranın verilmesi sevindiricidir. En azından bayramlarda emeklilerimizin cebine birkaç kuruş para girmiş olacak. Çocuklarına, torunlarına bu parayı harcama imkânı emeklilerimize sunuldu. Bu da sevindiricidir." dedi.

"Emeklilere ev yapılmalıdır"

Emeklilerin yaşadığı sorunlara ilişkin de konuşan Ekmen, emeklilere TOKİ kanalıyla ev yapılması gerektiğine işaret etti. Ekmen, "Bu projemiz Türkiye'de Batman'da bir ilk oldu. Bizler bu projeyi hayata soktuk ve hamdolsun bin 633 konut şu anda teslim edildi. Ucuz fiyatla emekliye ev yapılması gerekiyor." diye konuştu.

Emekli aylıklarında oluşan eşitsizliklerin giderilmesini talep eden Ekmen, 2000 öncesi intibak kriterlerine göre çözüm getirilip, emekliler arasında oluşan farklılıklara son verilmesi gerektiğini kaydetti.

"Emekliler arasında oluşan farklılıklara son verilmelidir"

Ekmen, konuşmasına şöyle devam etti: "İntibak yasası dediğimiz bir yasamız var. 2000 öncesi emeklilerimizin aylıklarında oluşan farklılıklar, 6283 sayılı kanunla intibak yapılarak giderilmiş; prim kazançları ve prim ödeme gün sayısı aynı olanların aylıklarında eşitlik sağlanmıştır. 2000 sonrasında emekli olanlarında intibaktan yararlanması için Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvurumuz ile ilgili verilen kararda çözüm yeri olarak TBMM gösterilmiştir. Emekli aylıklarında oluşan eşitsizliklere, 2000 öncesi intibak kriterlerine göre çözüm getirilmeli ve emekliler arasında oluşan farklılıklara son verilmelidir."

"Prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları aynı olanların aylıkları eşit olmalı"

Emekliler arasındaki farklılıklara son verilmesi gerektiğinin altını çizen Ekmen, "2000 öncesi ve sonrası için karma sistem yerine, bütün dönemleri kapsayan tek bir aylık hesaplanma sistemi getirilmeli, prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları aynı olanların aylıkları da eşit olmalıdır. 2006 yılında 5502 sayılı kanunla sosyal güvenlik kuruluşlarının tek çatı altında toplanmasına rağmen, mevzuat bakımından norm ve standart birliğinin sağlanamamasını önemli bir eksiklik olarak değerlendiriyoruz. Bu eksikliğin giderilmesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Katkı payları, emekli aylıklarını küçülten bir uygulamaya dönüşmüştür"

Emeklilerin ülkeye katkı sunan insanlar olduğunu vurgulayan Ekmen, "Emeklilerimiz zor şartlarda çalışmışlar. Emekliler, harcamalarında yüzde 8 KDV, elektrik, doğalgaz ve su harcamalarında ise ortalama yüzde 15 ÖTV vergileri ödemektedir. Vergi iadesi kaldırılmış ve yerine getirilen ek ödeme oranları olan yüzde 4-5 yetersiz kaldığından, emeklilerimizin üzerindeki vergi yükünün azaltılması için ek ödeme oranları yüzde 8-9 a yükseltilmelidir. Katkı payları, emekli aylıklarını küçülten bir uygulamaya dönüşmüştür." açıklamasında bulundu.

"Bugüne kadar yetki eşitlik temelinde kullanılmamıştır"

Emeklilerin eşit muamele görmesini istediklerini söyleyen Ekmen, son olarak şunları kaydetti: "Emeklilerimiz ilaç ve muayene parasını ödüyor. Geçmişte bu ülkeye hizmet eden bir emekli yaşlıya karşı bunu yapmak doğru değil. Biz bunun da bir an evvel çözülmesini istiyoruz. Emeklilerimize her konuda eşit bir şekilde muamele edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Emeklilerimize normal standart bireyleri yakalayabileceği bir ücretin ödenmesi gerekiyor. Anayasamızda sosyal güvenlik kazanılmış bir haktır. Bu hakkı devlet, hükümetlere korumak ve geliştirmek için yetki vermiş. Ama maalesef bugüne kadar bu yetki eşitlik temelinde kullanılmamıştır. Hep emekliler arasında uçurumlar oluşmuş, maaş da farklılıklar oluşmuş. Bunların da giderilmesi gerekiyor." (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)