• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Uluslararası Af Örgütü: Sembolik kınama açıklamalarının zamanı geçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uluslararası Af Örgütü'nün (UAÖ), Gazze Şeridi'nde "Büyük Dönüş Yürüyüşü" olarak bilinen protestolar sırasında, siyonist işgal rejimi israilin, Filistinlilere yönelik ölümcül saldırılar düzenlediğini belirterek, siyonist işgalcilerin olası bir tehlike oluşturmayan göstericileri de katlettiğini veya sakat bıraktığını açıkladı.

Siyonist işgal yönetiminin 30 Mart'ta başlayan ve her hafta düzenlenen Cuma protestoları sırasında 35 Filistinliyi katlettiğini, 5 bin 500'den fazla Filistinliyi de yaraladığı belirtilen UAÖ açıklamasında, bazı Filistinlilere yönelik, kasten ve hayatlarını değiştirecek şekilde ateş edilerek yaralandığı ifade edildi.

Siyonist işgal yönetiminin, Gazze Şeridi ile işgal edilmiş bölgeleri ayıran dikenli tel örgüler boyunca düzenlenen kitlesel gösterilere orantısız müdahale ettiğini belirten UAÖ, dünyanın tüm hükümetlerine yaptığı çağrıyı yineleyerek, siyonist işgal yönetimine karşı kapsamlı bir silah ambargosu uygulanmasını talep etti.

"Sembolik kınama açıklamalarının zamanı geçti"

UAÖ Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Yardımcısı Magdalena Mughrabi konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Tüm dünya, dört hafta boyunca tamamıyla koruyucu donanıma sahip israilli keskin nişancıların dikenli tel örgülerin arkasından atış mühimmatı ve göz yaşartıcı gazla Filistinli protestoculara saldırışını dehşet içinde izledi. Uluslararası toplum tarafından yaygın biçimde ifade edilen kınamalara rağmen israil ordusu, silahsız protestocuların vurulması için verdiği hukuka aykırı emirleri iptal etmedi" dedi.

Mughrabi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sembolik kınama açıklamalarının zamanı geçti. Uluslararası toplum somut adımlar atmalı, israile silah ve askeri ekipman sevkiyatına son vermelidir. Aksi halde, israilin Gazze'ye uyguladığı zalim ambargo altında yaşamanın ıstırabını çeken binlerce erkek, kadın ve çocuğa yönelik insan hakları ihlallerini körüklemeye devam edecek. Bu insanlar yalnızca içinde bulundukları dayanılmaz koşulları protesto ediyor ve artık israil toprağı haline gelen evlerine ve kasabalarına geri dönüş haklarını talep ediyor."

Protestocular sırtlarından vuruldu

"UAÖ'nün incelediği ölümcül vakaların birçoğunda protestocuların baş ve göğüs kafesi de dahil olmak üzere vücutlarının üst kısmından, bazılarının ise sırtlarından vurulduğu görüldü." denilen açıklamada, görgü tanıklıkları ile video ve fotoğraflardan oluşan kanıtlara göre Filistinli protestocuların, siyonist işgalcilere yönelik bir tehdit oluşturmadıkları halde kasten öldürüldükleri veya yaralandıkları belirtildi.

Savaştan beri görülmeyen yaralanmalara rastlandı

Gazze şehir merkezinde yer alan Avrupa ve Şifa hastanelerinin doktorları UAÖ'ye yaptıkları açıklamada, karşılaştıkları ağır yaralanmaların birçoğunun, dizler de dahil olmak üzere, bacaklarda açılan tipik savaş yaraları olduğunu söyledi. Doktorlar, buna benzer yaralanmaları 2014'teki Gazze çatışmalarından beri görmediklerini de sözlerine ekledi.

Doktorlar, "Birçok kişinin kemikleri ve dokuları ağır hasar gördü. 10 ila 15mm genişliğinde çıkış yaraları da alan bu kişiler, daha fazla komplikasyon, enfeksiyon ile felç veya uzuv kesilmesi de dahil olmak üzere bedensel sakatlıklarla karşı karşıya kalma riski altında. Kurşunun parçalama ihtimalini artıran diz yaralanmalarının çok fazla olduğuna ilişkin bilgiler özellikle rahatsız edici.  Vücudun iç kısmında kalan ve çıkış yaralarına neden olmayan plastiklerin açtığı geniş iç oyuklar tarzında yaralanmalarda var." ifadelerine yer verdiler.

siyonistler ABD'nin silahlarıyla vuruyor

Yaralanmalara ilişkin UAÖ'nün elde ettiği fotoğrafları inceleyen askeri uzmanlar ile bir adli tıp patoloji uzmanına göre, Gazze'deki doktorların gözlemlediği yaraların birçoğu, 5.56 mm'lik askeri mühimmat ateşleyen İsrail yapımı yüksek hızlı Tavor tüfeklerinin sebep olduğu yaralarla uyumlu. Diğer yaralar ise vücudun içinde genişleyen ve çoğalan 7.62 mm'lik avcı mühimmatı ateşleyen ABD yapımı M24 Remington keskin nişancı tüfeklerinin izlerini taşıyor.

"Kurşun kemiği paramparça ettikten sonra dokuya zarar veriyor"

Sınır Tanımayan Doktorların yakın zamanda yaptığı bir açıklamaya göre kurumun kliniklerine en az 500 yaralı kabul edildi. Bu kişilerin yarısı "kurşunun kemiği paramparça ettikten sonra dokuya zarar vermesiyle" oluşan yaralar nedeniyle tedavi edildi. Bu bilgi, Gazze'deki insani yardım örgütlerinin yanı sıra Filistinli insan hakları gruplarının doktorlardan elde ettiği tanıklıklar ile de doğrulandı.

"Vakaların bazıları Cenevre Sözleşmesinin ağır ihlali"

"Bu yaralanmaların türü, İsrail askerlerinin kendilerine karşı olası bir tehdit oluşturmayan Filistinli protestoculara mümkün olan en ağır hasarı vermek üzere tasarlanmış, yüksek hızlı askeri silahlar kullandığını gösteriyor." diyen Magdalena Mughrabi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu, kasten öldürme ve sakat bırakma girişimleri, tamamıyla yasadışı olmaları bir yana, son derece kaygı vericidir. Vakaların bazıları Cenevre Sözleşmesinin ağır ihlali olarak kasten öldürme ve savaş suçu kapsamına girdiği görülüyor. israil, sorumluların cezai yargılanmalarıyla sonuçlanacak etkin ve bağımsız soruşturmalar yapılmasını sağlamadıkça, Uluslararası Ceza Mahkemesi bu öldürme ve ağır yaralamalara ilişkin olası savaş suçları olarak resmi soruşturma açmalı ve sorumluların adalet önüne çıkarılmasını güvence altına almalıdır."

"Toplamda 5 bin 511 yaralandı"

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 26 Nisan itibariyle yaralananların sayısı 592 çocuk, 192 kadın ve 4 bin 727 erkek olmak üzere toplamda 5 bin 511 olarak tahmin ediliyor. Aralarından bin 738 kişinin de atış mühimmatıyla yaralandığı açıklandı. Hastanelere kabul edilenlerin neredeyse yarısı bacaklarından ve dizlerinden, 225 kişi ise boynundan ve başından yaralandı. 142 kişi karnından ve leğen kemiğinden vurulurken, 115 kişi de göğsünden ve sırtından yaralandı. Şimdiye dek bu yaralanmalar arasından 18 vaka, uzuv kesilmesiyle sonuçlandı.

14 ve 17 yaşları arasında dört çocuk, protestolar sırasında aldıkları yaralar nedeniyle ölenler arasında. Ayrıca, basın mensubu olduklarını açıkça gösteren koruyucu yelekler giymelerine rağmen iki gazeteci vurularak öldürüldü, çok sayıda diğer gazeteci de yaralandı.

"siyonistler tıbbi tedaviye ihtiyacı olan hastaların sevk edilmesini engelliyor"

Gazze hastaneleri, İsrail ambargosunun neden olduğu ve Filistin içindeki bölünmenin daha da ağırlaştırdığı tıbbi malzeme, elektrik ve yakıt sıkıntısı nedeniyle çok yüksek sayıdaki yaralanmalarla başa çıkmaya çalışıyor. Bu esnada siyonist işgal rejimi, uzmanlık gerektiren acil tıbbi tedaviye ihtiyacı olan bazı hastaların işgal altındaki Filistin topraklarındaki başka yerlere sevk edilmesini, bu kişilerin protestolara katıldıkları gerekçesiyle geciktiriyor veya engelliyor.

"siyonistler sahra hastanelerine göz yaşartıcı bomba attı"

UAÖ'nün belgelediği bir vakada 20 yaşındaki gazeteci Yusuf El-Kronz'un acil tıbbi tedavi görmek üzere işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Ramallah'a gitmesine siyonistlerin izin vermemesi nedeniyle sol bacağı kesildi. Yusuf'un diğer bacağının kurtarılması için, insan hakları topluluklarının baskısı sonrasında ameliyat olmak üzere Gazze'den ayrılmasına izin verildi.

Gazze'deki sağlık çalışanları UAÖ'ye, siyonistlerin kendilerine ve civardaki sahra hastanelerine göz yaşartıcı bomba atması nedeniyle yaralanan protestocuları tahliye ederken karşılaştıkları zorluklardan söz etti. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir