• DOLAR 32.561
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2421.182
  • ...

SEUL

Kore-Türkiye İş Forumu, Bakan Zeybekci ile Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanı Paik Un-Gyu ve iş insanlarının katılımıyla Güney Kore'nin başkenti Seul'de yapıldı. Toplantıda konuşan Zeybekci, Kore ve Türkiye'nin Asya'nın doğusu ve batısında, çok önemli merkezlerde yer alan iki ülke olduğunu söyledi.  Kore'nin dünyadaki teknolojik dönüşümlerin önemli bir aktörü haline geldiğini dile getiren Zeybekci, Türkiye'nin ise Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi ve bölgenin en çok fırsatı barındıran ülkesi olduğunu ifade etti.

BİZ 1 SATARKEN KORE'DEN 12 ALIYORUZ

Dünyada geçen yıl itibarıyla 10 mega projenin 5'inin Türkiye'de olduğuna dikkati çeken Zeybekci, ülkenin projeler konusunda lider olmaya devam edeceğini anlattı. Zeybekci, iki ülkenin karşılıklı menfaatlerinin en üst seviyede buluşacağına inandıklarını belirterek, "Türkiye ile Kore arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA), Kore için çok üst düzeyde bir ticaret fazlası vermektedir. Biz 1 satarken Kore'den 12 alıyoruz. Bunun içinde Türkiye'deki Kore yatırımlarının da payı vardır. Kore yatırımları için bizim ülkeden ithal ettiğimiz ara malı, ham madde ya da diğer teknoloji transferleri de vardır.

İKİNCİ TURDA MUTLAKA KORELİ YATIRIMCILARI DA BURADA GÖRMEK İSTİYORUZ

Zeybekci, Proje Bazlı Teşvik Sistemi'ne değinerek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Dünyanın en iddialı teşvik sistemini hayata geçirdik. Bu Koreli yatırımcılar için çok önemli bir fırsattır. Her yatırım, her yatırımcı için bunu birlikte tasarlıyoruz. Bakanlar Kurulu kararıyla bir kanun gibi her yatırım için özel bir belge düzenliyoruz. Bundan yararlananlar var. Fransız, Alman firmaları da bunların içindeydi ama Koreli firma yoktu. Önümüzdeki pakette, belki yaklaşık 2-3 ay sonra, ikinci turda mutlaka Koreli yatırımcıları da burada görmek istiyoruz."

AA