• DOLAR 32.518
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2432.922
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu düşürdüğünü duyurdu. S&P'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunun "BB"den "BB-"ye, yerli para cinsinden notunun "BB+"dan "BB"ye düşürüldüğünü, görünümünün "durağan" olduğunu bildirdi. Kredi notunun düşürülmesiyle ilgili olarak, Türkiye'nin makro ekonomik dengesizliklerinin arttığı belirtilen açıklamada, enflasyon görünümünün bozulduğu, Türk lirasında değer kaybı ve volatilite görüldüğü ifade edildi.

S&P KARARININ ZAMANLAMASI OLDUKÇA MANİDAR!

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin not indirimi kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sosyal medya hesabı Twitter hesabında paylaşımda bulunan Şimşek şunları kaydetti:

“S&P kararının zamanlaması oldukça manidar! Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, daha önce Türkiye`nin kredi notunu Ağustos`ta gözden geçirmeyi planlanmıştı. Açıkça bu kararın öne alındığı görülüyor. Not düşürmeyi erkene almalarını gerektirecek bir gelişme oldu mu? Kredi notunun seçim kararından sonra düşürülmesi zamanlama olarak yanlış. S&P`nin analizi de yetersiz. Aşırı ısınma 2017`nin hikayesi. Kredi hacmindeki artış 2018`de yavaşladı. Finansal koşullar 2017`ye oranla daha sıkı. Merkez bankası gecikmeli de olsa tepki verdi. Cari açıktaki artış büyük ihtimal ile geçici. Çünkü;  Cari açıktaki bozulma büyük oranda altın ithalatı ve petrol fiyatlarının artışından kaynaklanıyor.  Tüketici kredilerindeki yavaşlama cari açıktaki artışı sınırlayacak. Ayrıca turizmde ciddi bir toparlanma var. Ayrıca gereken tedbirleri aldık, almaya devam edeceğiz” dedi.