• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Batman merkez Balpınar (Girêsîra) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyü sakinleri, seralarda yetiştirdikleri salatalıkların hasadına başladıklarını söylediler.

Bölgede en çok sebze yetiştirildiği yapan yaklaşık 300 haneli 4 bin nüfuslu Yeniköy sakinleri, geçimlerini tarım ve kısmen hayvancılıkla yaptıklarını ifade ettiler.

Köyde seracılık işi yaparak geçimini sağlayan köylülerden Eyüp Tekin, 4 yıldır seracılık yaptığını belirterek, "Daha önce de normal sebzecilik yapıyorduk.  15 Mart'ta Antalya'dan hazır fide satın alıyoruz. Gelen fidelerimizi ekiyoruz. Ekimden sonra işçiliğini en güzel şekilde yapıyoruz. Fidelerin ekiminden 30-40 gün sonra hasat zamanı geliyor. Salatalıkları topluyoruz. Bir haftadır salatalık hasadına başlamışız. Nisan ayında salatalıklar çıkmaya başlıyor. Sera işi çok iyidir." dedi.

Bir dönüm sera ile bir ailenin çok rahat geçimini sağlayabileceğini belirten Tekin, sera işini yapmada Batman valiliğinin de desteği olduğunu belirterek, "Valimiz bizlere çok destek ve teşvik veriyor. Teşekkür ediyoruz." dedi.

Sebze yetiştiriciliğinin baba mesleği olduğunu belirten çiftçilerden Abdullah Tekin, "Yaklaşık 30 yıldır Yeniköy'de bu işi yapıyoruz. 6-7 senedir köyümüzde seracılık yaygınlaştı. Güzel bir geliri var. Bu yıl ilk defa bende serada salatalık yetiştiriciliğine başladım. Hasadına başladık veriminden memnumuz." ifadelerini kullandı.  (Mehmet Sait Çelik - İLKHA)