• DOLAR 32.389
  • EURO 35.434
  • ALTIN 2324.336
  • ...

Hilvan'da Kaymakamlık ve Ziraat Odası Başkanlığının başlatmış olduğu proje kapsamında kendilerine ipek böcekleri hibe edilen kırsal kesimdeki kadınlar, ipek kozası üreticiliğine başladı.

Proje ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, projenin maliyetsiz olduğunu, yapılan proje ile mevsimlik işçi göçünü engellemek ve kadınlara yönelik iş istihdamını sağlayarak ailelerine de ekonomik bir katkı sağlayacaklarını söyledi.

İpar, "İpek böceği projemiz Kaymakamlık ile birlikte başlattığımız bir projedir.  Projedeki amaç kırsal mahallelerimizde bulunan bayanlarımızın istihdama katkı sağlaması ve özellikle bölgemizde yaz aylarında Batı bölgelerine giden tarım işçilerin göçünü önlemektir. Çünkü bu proje tam da tarım işçilerinin farklı illere gidip çalışma zamanına denk geliyor." dedi.

İpek kozası üreticiliğinde dikkat edilmesi gerekenleri anlatan İpar, "Kimyasal olan bütün kokular böceğe zarar verebiliyor. Bir kolonya, parfüm ve ziraai ilaçlar dahi zarar verebiliyor ve böceğin yetişmesini geciktirebiliyor. Ama onun dışındaki doğal kokulardan hiçbiri kendisini rahatsız etmiyor. Yılda bir defa yapılabiliyor ve normalde 40 gün içerisinde verim alabiliyorsunuz. İnsanlarımız eğer buna yönelirlerse hem tarım işçi göçünü önlemiş olacağız hem de bayanlara yönelik bir iş olduğu için ailelerine de bir katkıda sağlamış olurlar." dedi.

Geçen yıl da bu projeyi uyguladıklarını ancak bu yıl daha iyi bir verim almak için daha çok çaba harcanılması gerektiğini söyleyen İpar, "2018 yılı içinde ipek böceklerinin dağıtımına yeni başladık. 15 üreticimize toplamda 20 paket ipek böcekleri dağıttık. Bu üreticilerimizden bu yıl 500 kilonun üzerinde (koza) bir rekolte bekliyoruz. Umarız bu sene bir adım daha ileri gidip bunun yüzdeliğini arttırırız." diye belirtti.

Üretilen kozaların hasat zamanı gelince 12 gün içerisinde Koza Birliğine ulaştırmaları gerektiğini söyleyen İpar, aksi takdirde kozaların zarar görüp ekonomik değerinin düştüğünü dile getirdi.

İpar, geçen yıl kozalarda kilo başına 55 TL verildiğini; bu yıl bu rakamın 60 TL'ye yükselmesini beklediklerini belirtti.

Hilvan'ın kırsal mahallelerinden Helis'te ipek kozası üreticiliği yapan Aynur Çetinkaya, bu işi ailece severek yaptıklarını belirtti.

Çetinkaya, "Çocuklarımla birlikte dut ağacının yapraklarını toplayıp ipek böceklerini besliyoruz. Bazen dut ağacının yaprakları yetmeyebiliyor ama yine de bir şekilde buluyoruz. İlk bir hafta yaprakları maydanoz gibi doğruyoruz. Daha sonra biraz daha yaprakları büyük bir şekilde doğruyoruz. Günde 5 defa bu işlemi yapıyoruz. Böcekler biraz büyüdüğünde ise günde üç defa dut yaprağı veriyoruz. Böceklerin kontrolü ve bakımı için bazı malzemelere ihtiyacımız var. Fazla bir işimiz yok ama yine de zahmetli bir iştir. Fiyatların arttırılmasını istiyoruz. Memnun kalırsak devam edeceğiz." diye konuştu. (Ramazan Şefkatlı- İLKHA)