• DOLAR 32.607
  • EURO 34.745
  • ALTIN 2497.519
  • ...
BM-GYC den '3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü' mesajı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler'in, 1993 yılında özgür ve bağımsız bir basın için 3 Mayıs'ı "Dünya Basın Özgürlüğü Günü" olarak kabul ettiği hatırlatılan kutlama mesajında, "Gazeteciler, bir toplumun gözü, kulağı ve dilidir. Gece-gündüz, tatil-bayram demeden çalışan ve büyük bir özveriyle, emek harcayarak toplumu aydınlatmak için adeta bütün zamanını işine adar. Basın mensubu bu görevi yaparken Evrensel hukukun standartlarından sapmadan, milletlerin, bireylerin hak ve hürriyetlerine saygı duyarak hareket eder." ifadeleri kullanıldı.

Ülkelerin gelişiminde çok önemli bir yere sahip olan basının, halkı bilgilendirme, eğitme, kamuoyu oluşturma gibi çok önemli işlevleri bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Basın sektöründe çalışan ve emek veren gazetecilerin zor şartlarda özverili çalışmaları nedeniyle ülkemizde ve ilimizde basın önemli bir konumda bulunuyor. Ülkemizin ve ilimizin gelişimi, halkımızın bilgilendirilip bilinçlendirilmesi ve kamuoyunda gerekli hassasiyetlerin oluşturulmasında basının çok önemli katkıları bulunuyor." denildi.

Mesajın devamında, "Toplumun habere, bilgiye ve fikre ulaşmasını, haberin derlenmesini ve yayılmasını sağlayan gazeteciler, kamuoyu oluşturmak ve kamu vicdanının sesi olmak gibi hayati bir göreve sahiptir. Gazeteciler bu yönüyle toplum adına denetleme işlevini de yerine getirirler." kaydedildi.

Gazeteciliğin dünyanın en zor ve fedakârlık isteyen mesleklerden biri olduğu belirtilen BM-GYC açıklamasında, dünya üzerinde gelişen olayların gündeme taşınmasının ve insanların en doğru şekilde bilgilendirilmesinin çok mühim bir görev olduğu kaydedildi.

Basın mensubu bu görevi yaparken evrensel hukukun standartlarından sapmadan, milletlerin, bireylerin hak ve hürriyetlerine saygı duyarak hareket ettiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Sonuç olarak, gerçekten örgütlü, hür ve bağımsız bir basına acilen ihtiyacımız var. Bu duygu ve düşüncelerle, kimsenin düşünce ve ifadelerinden dolayı yargılanmadığı, her türlü baskı ve sansürden uzak, sesimizi daha özgür duyuracağımız bir dünya dileğiyle 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Gününü kutluyoruz." (Mehmet Sait Çelik - İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir