• DOLAR 32.504
  • EURO 34.985
  • ALTIN 2430.093
  • ...

Van'da bahar ayının gelmesiyle birlikte eriyen kar sularını değerlendiren Kevenli köyü (Şüşanıs) sakinleri, imece usulü gölet ve kanal oluşturuyorlar.

Köy sakinlerinden Selahaddin Kuşan, sulama göletini tamamen kendi imkanlarıyla yaptıklarını, bu konuda belediyeden destek istemelerine rağmen herhangi bir destek alamadıkları belirtti.

Kuşan, "Dağdan gelen suları biriktirip onunla arazilerimizi, ağaçlarımızı suluyoruz. Defalarca belediyeye müracaat ettik ama gelip gölümüzü temizlemiyorlar. Kendi imkânlarımızla çimento alıp duvarı yapıyoruz. Köy halkının imkânları yok denecek kadar az. Kepçe tutarsak bu defa parasını veremeyeceğiz. Bütün köy halkı toplanıp her bahar başında tıkanan kanalları yapıyoruz. Belediyemiz bunun için bize bir çözüm bulsun. Belediye köy gölünü onarıp, beton kanal yaparsa bu bizler için bu güne kadar yapılmamış en büyük hizmet olur." dedi.

Kendi imkanlarıyla yaptıkları kanalın sağlam olmadığını belirten Burhan Ateş de yetkililerden destek talebinde bulundu.

Burhan Ateş ise, biz burada köy Gölet'ini temizliyoruz, bu göl bir köy halkının yaz aylarında arsa sulama ihtiyacını görüyor, belediyeye müracaat ettik gölümüzü temizleyin dedik ama gelmediler.

Ateş, "Belediyemizden hayvanlarımız için kanal yaptırsın istiyoruz. Buradan suyu bıraktığımız zaman su, arazimize bazen varmadan bitiyor. Kanalın tabanı toprak olduğu için suyu kendine çekiyor. Sulama ve ekin alma konusunda mağdur oluyoruz." ifadelerini kullandı.

Hayvanlarını otlamada da büyük sıkıntı yaşadıklarını sözlerine ekleyen Ateş, "Devlet bize hayvancılık yapın diyor, koyun veriyor ama meralarımızı da hepsini zapt etmişler. Burada nasıl hayvan besleyeceğiz, nerde besleyeceğiz? Devlet köy meralarını hepsini elimizden aldı; orman yaptı, konut yaptı. Bunları da geçtik, yapılacak çevre yolu, tapulu olan arsalarımızı da yok etti. 18'inci maddeyi kullanarak yerlerimizin hepsini aldılar. Bu maddenin kaldırılmasını ve mağduriyetimizin son bulmasını istiyoruz." diye konuştu.

"Su olmayınca hayvanda olmuyor, ekmekte olmuyor, hayatta olmuyor"

Her sene bahara yakın dağ eteklerinden başlayarak köye kadar kanal kazdıklarını söyleyen Sait Uçak ise şunları söyledi:

"Köy halkıyla her sene belirli bir günde toplanıp kanalları açmaya gidiyoruz. Bu küçük göletlerden elde ettiğimiz sular hem hayvanlarımız hem de arsalarımız için can oluyor. Bu göletler dışında arsalarımızı sulayacak iyi bir kaynak yok ve bunu da korumak için her sene tazeleyip yeniden kanallar kazıp, gölü onarıyoruz. Bizim belediyelerden fazla bir isteğimiz de yok. Beton bir kanal olsa ömürlük olur ve hiçbir şey olmaz. (Yunus Tuğrul-İLKHA)