• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL

Başbakan Binali Yıldırım'ın kamuoyu ile paylaştığı borç yapılandırması ve sosyal reform paketi iş dünyasının aktörleri tarafından çok olumlu karşılandı. İşte yorumlar:

"YENİ PAKET EKONOMİDE DİNAMİZMİ ARTIRACAK"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Kamuya borç ödemelerinde tanınan yeni fırsatlar, stok affı gibi tedbirler inanıyoruz ki devlet, vatandaş ve reel sektöre karşılıklı kazanç olarak yansıyacak. Vatandaşın alım gücünü artıracak her türlü sosyal ve yapısal düzenlemenin arkasındayız. Başbakanımızın açıkladığı borç yapılandırması ve sosyal reform paketi, ekonomide dinamizmi artıracak. İnanıyoruz ki bu barışın bereketi her vatandaşa ayrı yansıyacaktır. Kamuya birikmiş vergi ve prim borcunu ödeyen vatandaş da, ikramiye ile geliri yükselen emekli de geleceğini çok daha güven içinde planlayabilecek. Eski borçlarını taksitlendiren girişimci, sonraki vergi ve primleri için beyaz bir sayfa açabilecek. Yeni yatırım planlarına da engelsiz start verebilecek. Çünkü yasal süreçlerle karşılaşmayacak. Devlet de bir yandan tahsil edemediği gelirine kavuşarak yatırımlarını hızlandırabilecek."

BORÇLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI EKONOMİYİ BÜYÜTÜR

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, "Milyonlarca vatandaşın vergi ve vergi cezaları, bazı idari para cezaları, öğrenim ve katkı kredisi gibi kamu alacakları, gümrük vergileri ve bununla ilgili idari para cezaları gibi birçok kamu alacağına ilişkin her türlü faiz yeniden yapılandırılacak. Tüccardan, esnafa, işçiden öğrenciye kadar geniş bir kesimin borçlarının yeniden yapılandırılması, tüm kesimleri rahatlatacağı gibi ekonomik büyümeye de katkı sağlayacaktır. Türkiye 24 Haziran'da yapılacak seçimle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçecek ve 2023 hedeflerine daha hızlı yürüyecek."

BU KARARLAR İŞSİZLİĞİ AZALTIR, EKONOMİYİ CANLANDIRIR

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ”Emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında 1000 Lira bayram ikramiyesi ve BAĞ-KUR`a borçlu olan esnafın sağlık hizmetlerinden faydalanacak olması sevindirici. Yapılandırmada faizlerin %90`lık bölümünün sıfırlanması büyük fırsattır. Bu fırsatı bütün esnafımız iyi değerlendirmelidir. Ramazan ve Kurban Bayramlarında 12 milyon emekliye ikramiye verilmesi piyasaları canlandıracak ve esnafın yüzünü güldürecektir. BAĞ-KUR`a borcu olup sağlık hizmetlerinden faydalanamayan esnafların sağlık hizmetinden faydalanmasına ilişkin yeni düzenleme ise sevindirici gelişmedir. 18-29 yaş arasında iş yeri açmak isteyen gençlere 3 yıla kadar vergi kolaylığı getirilmesi ekonomiyi ve piyasaları canlandıracaktır. En önemlisi gençlerin girişimciliği sayesinde işsizlik rakamları azalacak, ekonomik büyüme daha da artacaktır. Çünkü yeni düzenleme ile 3 yıllık gelir vergisi desteği devam edecek olmasının yanı sıra 1 yıl boyunca BAĞ-KUR primini devlet ödeyecek. Bu fırsatları girişimci tüm gençlerin zaman kaybetmeden değerlendirmesi ekonomide ülkemize büyük mesafe kat ettirecektir.

EKONOMİYE CAN SUYU

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, "Hükümetimizin reel sektörün beklentilerini karşlayacak şekilde tedbirler alması, iş dünyası temsilcisi olarak bizleri sevindirmiştir. Özellikle vergi ve prim borcu yapılandırması tüccarımıza, esnafımıza ve sanayicimize büyük bir rahatlama getirecektir. Alınan kararlar, ekonomik darboğaza çekilmek istenen Türkiye'nin, hain emelleri bir kez daha boşa çıkaracak güçte olduğunu göstermektedir" dedi. Yaklaşık 12 milyon civarında emekliye 2 bayramda 1000'er TL ikramiye ödenmesi yönündeki kararı da olumlu karşıladıklarını kaydeden Başkan Gülsoy, "Piyasaya sıcak para girişini sağlayacak bu adımla, tüccarımız ve esnafımız daha yoğun bir iş dönemi geçirecektir. Bu sayede oluşacak katma değer diğer sektörleri etkisi altına alacaktır" diye konuştu. Hükümetin aldığı kararlarla ekonomiye can suyu vereceğini vurgulayan Başkan Gülsoy, önümüzdeki günlerde detayları ortaya çıkacak olan bu kararların piyasalarda kısa sürede etkisini göstereceğine inandıklarını sözlerine ekledi.