• DOLAR 32.494
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2429.988
  • ...
Eski Kilise Camiye Dönüştürüldü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Lahti şehrinde faaliyet gösteren İslam Bilgilendirme Merkezi, 1920 ve1970 yılları arasında kilise olarak kullanılmış ve son birkaç yıldır sanat atölyesi olarak hizmet veren binayı satın alarak cami ve kültür merkezine çevirdi.

Merkezin açılışına Lahti Belediye Başkanı Jyrki Myllyvirran, Muhafazakar Kookomus Partisi`nden eski Ulaştırma Bakanı ve Orimattila Emniyet Müdürü Kalle Jokinen, Finlandiya`nın önde gelen basın kuruluşlarından temsilciler, kilise yetkilileri ve birçok ziyaretçi katıldı. Türkiyeli vatandaşlar tarafından kurulan İslam Bilgilendirme Merkezi`nin Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Evirken, "Sahip olduğumuz değerleri ayakta tutmak adına böyle bir merkezi hizmete açıyoruz." dedi. Evirlen, camiyle ilgilenen basın mensupları ve vatandaşlar için önümüzdeki günlerde bilgilendirme toplantısı yapacaklarını da ifade etti.

Lahti Belediye Başkanı Jyrki Myllyvirran ise Finlandiya`da farklı milletlerden 50 bin civarında Müslüman yaşadığını söyledi. İslamiyet`in Finlandiya topraklarına 1800’lü yıllarda Tatarlar vasıtasıyla geldiğini belirten Myllyvirran, "Bu bina eskiden kiliseydi. Dileğim ve isteğim odur ki, bu cami Müslümanların kendi kültürlerini ve anadillerini öğrenecekleri, şeffaf ve çoğulcu yapısı ile ayrımcılıktan uzak bir yapıda devam edecekleri bir merkez olur. Farklı dinlerden insanların burada olması çok sevindirici. Burasının bir diyalog köprüsü oluşturacağına inanıyorum." diye konuştu.

Dinlere yaklaşımı noktasında Avrupa’nın örnek ülkelerinden biri olan Finlandiya`da, Finlandiya İslam Dernekleri Birliği (SİNE) adlı kuruluşun çalışmaları bizzat devlet tarafından teşvik ediliyor ve destekleniyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir