• DOLAR 32.345
  • EURO 35.135
  • ALTIN 2302.751
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

Nüfusu ve esnaf sayısı ülke genelinde ilk 5'te olan illerin esnaf nüfus oranlamasında sonlarda olduklarını vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Ülkemizde en fazla nüfusa ve esnaf sayısına sahip ilk 5 il sırasıyla İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa. Bu 5 büyükşehirdeki esnaf nüfus oranlaması ise hayli şaşırtıcı. İl nüfusuna göre esnaf sayısı oranında İstanbul Marmara Bölgesi'nde sonuncu, ülke genelinde 75. Sırada. İzmir Ege Bölge'sinde sonuncu, ülke genelinde 41. Sırada. Ankara İç Anadolu Bölgesi'nde sonuncu, ülke genelinde 67. Sırada. Bu tezatlık, hızla orantısız şekilde çoğalan AVM ve zincir marketlerin esnafı nasıl bitirdiğinin en çarpıcı örneğidir' diye konuştu.

'TOPLAM AVM VE ZİNCİR MARKETLERİN YARISI 5 BÜYÜK İLDE'

Nüfusu ve esnaf sayısı en fazla olan 5 büyük ildeki AVM ve zincir market sayısının ülkedeki toplam sayının yarısı olduğunu vurgulayan Palandöken, 'Mart ayı sonu itibariyle ülkemizdeki zincir market sayısı 29 bin 82'ye çıkmış, AVM sayısı ise 400'ü geçmiştir. İstanbul'da 114, İzmir'de 30'un üzerinde, Ankara'da 40 civarı, Antalya'da 20 civarı ve Bursa'da 30 civarı AVM bulunuyor. Bununla birlikte bu 5 büyük ildeki toplam zincir market sayısı 3 bin 500'ü yerel, 11 bin 500'ü ulusal olmak üzere 15 bine çıktı. Bu da ülkemizdeki toplam zincir market sayısının ve AVM sayısının yarısının bu 5 büyük ilde toplandığını gösteriyor' şeklinde söyledi.

'PERAKENDE YASASI GÜNCELLENİP TAM OLARAK UYGULANMALI'

Esnafı AVM ve zincir marketlere karşı korumanın kaçınılmaz olduğuna dikkati çeken Palandöken, 'Halen proje aşamasında olan AVM'ler ve her ay mantar gibi çoğalan zincir marketler olduğu göz önüne alındığında esnafı korumak kaçınılmazdır. Perakende yasasının güncellenerek tam olarak uygulanması gerekiyor. Esnaf az sermayesi ile sokakların caddelerin vazgeçilmezi, bekçisidir. Her sokak arasına yan yana açılan zincir marketler bakkal esnafını, kasap esnafını, manav esnafını bitiriyor, şehirlerin ortasına yapılan AVM'ler terzi esnafını, berber, kuaför esnafını bitiriyor' şeklinde konuştu.