• DOLAR 32.593
  • EURO 34.882
  • ALTIN 2498.663
  • ...
Tarhte Bugün - 30 Nisan 2018
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN/DOĞRUHABER

1030 - Gazneli Sultan Mahmut vefat etti:

Gazneli Sultan Mahmut 30 Nisan 1030 tarihinde Gazne`de vefat etti. Gazneliler Devleti onun zamanında en parlak dönemini yaşamıştır. Hindistan`da İslamiyetin yayılması için büyük çaba sarf etmiş ve bu amaçla 17 Hint seferi düzenlemiştir. Ayrıca bilime ve adalete verdiği büyük önem ile de tanınmıştır. Türk tarihinde ilk kez sultan ünvanını kullanan hükümdar olma özelliğini de taşımaktadır. Hind seferleri meyvesini vermiş günümüzde Pakistan ve Bangladeş gibi Müslüman devletlerin ortaya çıkışının ilk temelleri onun tarafından atılmıştır diyebiliriz.

1678 - IV.Mehmet Rusya seferine çıktı:

Köprülüler Dönemi ile Osmanlı Devleti tekrar eski gücüne dönüşün sinyallerini vermeye başlamıştı.  1677 yılında ilk büyük Osmanlı-Rus savaşı başlamıştı. Bu durum üzerine padişah IV.Mehmet 30 Nisan 1678`de I.Rusya Seferine çıktı. Bu sefer sonunda Ukrayna`da ki Çehrin Kalesi fethedilmişti.

1803 - Vahhabiler Mekke`yi işgal etti:

Suud ailesi siyasi hakimiyet tesis etmek amacıyla Vahhabiliği benimsemişlerdi. Osmanlı Devletinin Rus savaşları ile meşgul olduğu bir dönemde hakimiyetlerini bütün Necit bölgesine yaydılar. Suud Bin Abdülaziz 30 Nisan 1803 tarihinde Mekke`yi ele geçirdi. Mekke Şerifi Galip tarafından Mekke Suudilerin elinden bir süre sonra geri alındı.

1945 - Adolf Hitler intihar etti:

Almanya`yı 1933-1945 yılları arasında idare eden Adolf Hitler 30 Nisan 1945 tarihinde II:Dünya Savaşını kaybetmesi üzerine intihar etti.  Hitler I.Dünya Savaşından ağır bir yenilgi ile çıkan Almanya`yı tekrar süper güç haline getirmiş ve II.Dünya Savaşının ilk bölümünde nerdeyse Avrupa`nın tamamını tankları ile ele geçirmişti. Ayrıca Almanya`da yaşayan Yahudilere karşı etnik temizlik harekatı başlatmıştı. Rus ordularının Berlin`e girmesi ve başkanlık sarayını kuşatmaları üzerine intihar etmişti.

1961 - İstanbul`da tren kazası meydana geldi:

İstanbul`da Cevizli ile Kartal arasında 30 Nisan 1961 tarihinde Kurtalan Ekspres ile bir banliyö treni çarpıştı. Meydana gelen tren kazasında 16 yolcu hayatını kaybederken 80 kişi de çeşitli yerlerinden yaralandılar.

1967 - Muhammed Ali Vietnam savaşı nedeniyle askere gitmeyi reddetti:

Müslümanlığı kabul ettikten sonra Muhammed Ali ismini alan ünlü boksör Vietnam Savaşını haksız bulduğu için 30 Nisan 1967 tarihinde kendisine yapılan askerlik çağrısını reddetti. Bunun üzerine ABD hükümeti onun şampiyonluk ünvanının geri alınmasına karar verdi.

1975 - Vietnam Savaşını Komünistler kazandı: 

ABD`nin Güney Vietnam`dan çekilmesinden sonra hızlı bir harekata geçen Kuzey Vietnam kuvvetleri 30 Nisan 1975 tarihinde başkent Saygon`u ele geçirdi. Böylece 30 yıllık bir mücadele sonunda komünistler bütün Vietnam`ın kontrolünü ellerine geçirmiş oluyorlardı. Aynı zamanda Vietnam Savaş`ı da sona ermiş oldu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir