• DOLAR 32.604
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2332.611
  • ...
"Dünyada söz sahibi olmak istiyorsak çok fazla okumalıyız"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gönüllü Kuruluşlar işbirliğiyle bu sene 4'üncüsü organize edilen ve 250 yayınevinin katıldığı "Gaziantep Kitap ve Kültür Günleri" fuarı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in de katılımıyla açıldı.

"Gaziantep Kitap ve Kültür Günleri" fuarının açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Hayatımızda kitaba yer açmalıyız, kitap sevgisini yeşertmeliyiz." tavsiyesinde bulundu.   

"Okumak bir insani bir fonksiyondur"

"Kitap okumak bizi 21'inci yüzyılda 4'üncü sanayi devrimine en güçlü biçimde hazırlar" diyen Şimşek,  "İnsan okur. Bizi anlamlı kılanda budur. Kitap, insanı sadece bilgilendirmez, yeni ufuklar açmaz, bizim hayal dünyamızı genişletir. Dünyanın dört bir köşesinde yapılan bilimsel çalışmaları da derinlemesine anlamamızı sağlar. Bunun için okumak aynı zamanda bir insani bir fonksiyondur. Bizler, geçmişin bu tecrübelerini kitaplardan daha da derinlemesine edinebiliyoruz ve geleceği kurgularken de bundan yararlanıyoruz. 4'üncü sanayi devriminde en önemli konu fikir üretebilmek, yenilikçi fikirler ortaya koyabilmektir. 21'inci yüzyılda önemli olan, bizim doğuştan var olan zekâmızdan daha çok duygusal zekâmızdır. Duygusal zekâmızı da bizler daha çok okuyarak genişletebiliriz ve duygusal zekâ aslında geliştirebileceğimiz bütün becerilerimizin temelini oluşturuyor. Kitap okuduğunuzda da bir karakter üzerinden empati yapmayı, iyi iletişim kurmayı öğrenirsiniz." ifadelerini kullandı.

"Kitap okumaya zaman ayırmak çok önemlidir"

Türkiye'de kitap okuyanların oranları ile ilgili bilgi veren Şimşek, "Türkiye'de kitap okuyanların oranı bir çalışmaya göre binde bir. Son derece zayıf. İnşallah bu fuar bize kitap sevgisini de aşılamaya vesile olur. Yine bir araştırmaya göre vatandaşlarımız televizyon seyretmeye, internete 8-9 saat ayırıyorlarsa kitap okumaya günde ortalama bir dakikaya ayırıyormuş.  Bu da çok vahim. Batıda insanların metroya, otobüse bindiği zaman nasıl bir coşkuyla harıl harıl kitap okuduğunu görürsünüz. Bu çok önemli. Onun için buna zaman ayırmak çok kritik." şeklinde konuştu.

"Kitap okuma durumumuzu iyileştirmeliyiz"

Türkiye'de kitaba para harcanmadığını belirten Şimşek, "Aslında kitaba para harcamıyoruz. Norveç'te bir vatandaş yıllık ortalama 137 dolar, Almanya'da 122 dolar, harcarken Türkiye'de 25 cent harcanıyor. Her ne kadar medeniyetimiz ve inancımız daha çok okumayı, öğrenmeyi teşvik ve talep ediyorsa da gelin görün ki bu durumumuzu bizim iyileştirmemiz lazım. Hükümetimiz döneminde Türkiye'de kişi başına basılan kitap sayısında çok ciddi bir artış var. Son 10 yılda bile kişi başına basılan kitap sayısı 4'den 8'e çıkmış, hakikatten bu konuda yazarlarımız iyi üreticiler."diye konuştu.

"Dünyada söz sahibi olmak istiyorsak çok fazla okumalıyız"

"Dünyada söz sahibi olmak istiyorsak gerçekten çok fazla okumalıyız." diyen Şimşek, şunları söyledi:

"4'üncü sanayi devrinde üretim ve katma değer zincirinin en önemli halkası ne biliyor musunuz? Üretimin kendisinden çok, o üretime giden yenilikçi fikirlerdir. Katma değeri en yüksek alan burasıdır. Bunu da daha çok kitaplarla elde edebiliriz. Gelişmişlik milli gelirle ölçülüyor. Ama eğer biz kişi başına kitaba ayrılan zamanı ve parayı artırabilirsek kişi başına düşen milli geliri de çok daha güçlü bir şekilde arttırabiliriz. Çünkü o zaman çok güçlü, yenilikçi fikirlerimiz olur. Dünyada söz sahibi olmak istiyorsak gerçekten çok fazla okumalıyız. Bu fuarla sosyal becerilerimizi artırmış oluruz ve iletişimimiz güçlenir, duygusal zekâmız daha da gelişir. Klasik okuryazarlık tabi önemli, okuduğunu anlamak bir beceri, biz aslında finansal olarak ta vatandaşlarımızı okuryazar yaparsak çok önemli olacak. Orada da önemli çabalar var. Gelecek açısından okuryazarlık önemli olacak. Bilgi okyanustan daha geniş bir yelpazedir. Önemli olan okuduğumuzu anlamamız, finansal olarak okuryazar olmamız, rasyonel kararlar almamız."

"Bizi biz yapan değerleri gençlerimize çok iyi anlatmamız lazım"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Görmez'in "Gaziantep Kitap ve Kültür Günleri" etkinliklerinin başlatılmasında emeğinin çok olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Dinimizin ilk emri ve ilk ilahi vahyi 'Allah'ın adıyla oku' emridir. Medeniyetimiz, 'bilenle bilmeyen bir olur mu? İlim, Çin'de de olsa alın. Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum' diyor. O yüzden de bilgi ve bu teknoloji devrinde, bizi biz yapan değerleri gençlerimize çok iyi anlatmamız lazım. Mübarek Ramazan ayından önceki haftada hem kitap okumayı teşvik etmek hem de insanlara fırsat eşitliği vermek için buradayız. Okuduğun kitapla yaşamını şekillendirmek, aldığın bilgiyi özümsemek ve onunla da amel etmek, rahmeti, merhameti, şefkati ve hikmeti iyi anlamak için bizim bu tür fırsatları çoğaltmamız gerekiyor."

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Şimşek ve beraberindeki protokol üyeleri birlikte kurdele keserek fuarın açılışını yapıp, kitap fuarında kurulan stantları gezdi.

Fuar hakkında

"4'üncü Gaziantep Kitap ve Kültür Günleri" kapsamında açılan kitap fuarı, 5 Mayıs 2018 gününe kadar sabah 11.00 ve akşam 23.00 saatlerinde kitapseverlere açık tutulacak. Fuara, 70 edebiyatçı ve 250 yayınevi katılıyor. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)























Bu haberler de ilginizi çekebilir