• DOLAR 32.349
  • EURO 35.124
  • ALTIN 2303.182
  • ...
Batman`da Engellilik ve Yaşam konulu panel düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Zihinsel Özürlüler Federasyonu ile Batman Zihinsel Engelliler Derneği tarafından "Engellilik ve Yaşam" konulu bir panel düzenlendi.

Panelde konuşan Vali Ahmet Deniz, devlet olarak görevlerinin tüm vatandaşlarının mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamalarını sağlamak olduğunu söyledi.

Deniz, "Bir kesim mutlu, huzurlu, bir kesimin sıkıntılarının devam ediyor olması gibi bir şey düşünülemez. Bu insani bir şey olmaz zaten. Peygamberimiz, 'Komşusu aç iken, kendisi tok yatan bizden değildir' demesi aslında birçok şeyi ifade ediyor. Eğer bir vatandaşımızın bir problemi varsa o bizi direk ilgilendiriyor. Çünkü bizim medeniyetimiz zaten bunun üzerine kurulmuş. Göçmen kuşlara vakıf kuran, onların ihtiyacını karşılayan bir medeniyetin torunlarıyız." diye konuştu.

Deniz, şunları söyledi: "Batı, Batı diyoruz. Hem kendilerine medeni diyorlar hem de insan haklarından bahsediyorlar ama en fazla silah satan, Nobel ödülünü veren bir ülke israil. Maalesef böyle bir ikiyüzlülük var. Onun için biz kendi insanımıza değer vereceğiz. Allah'a şükür Türkiye eski Türkiye değil. Son 15 yılda bu açıdan çok mesafe aldık. Eskiden bir engelli olmak gerçekten zordu. Şimdi evde bakım hizmetleri, maaş desteği, özel rehabilitasyon destekleri var. Hep beraber mutlu olacağız. Ortak yaşama kültürünü hep beraber oluşturacağız. İnsanların yüreklerine dokunacağız. Yüreklerine dokunamıyorsanız, orada yer edinemiyorsanız hangi işi yaparsanız yapın hikâye."

Engelliler içinde en dezavantajlı kesim olduklarını aktaran Zihinsel Özürlüler Federasyonu Genel Başkanı Aynur Dankaz, federasyonu kurdukları 1985 yılından bu yana 56 dernekle zihinsel engelli bireylerin ve ailelerinin hak eksenli mücadelesini sürdürmeye devam ettiklerini söyledi.

Engelliliğin evrensel bir olgu olduğuna işaret eden Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi ise Avrupa Birliğine sattıkları silahlarla insanların sakat bırakılmasına tepki gösterdi.

"Engelliliğe Avrupa Birliği, süper devletler bizzat sebep olmuşlardır"

Çelebi, "Kimin ne zaman, ne olacağı kimse tarafından bilinmemektedir. Engellilik bütün toplumların sorunu ve sorumluluğudur. Engelliliğin birçok nedeni vardır. Yüzde 15'i genetik, yüzde 85'ine ise engelli nedenini önlemek için çaba gösteren Avrupa Birliği, süper devletler bizzat sebep olmuşlardır. Küresel dünya geliştikçe, büyüdükçe neşterin ameliyata yaradığı gibi insan öldürmeye de yaradığını görüyoruz. Suriye'de olan savaşları görüyoruz. Suriye halkı kendi içerisinde kavga etseydi, başkalarının bombalarını birbirlerine atmasalardı bu kadar insan sakat kalmaz ve aramıza katılmazdı. Küresel dünyanın büyümesi, engeli önlemek için Avrupa Birliği bir sözleşme hazırlamıştır. Bize 'şunları yapın' diyor, peki kabul. Biz bunları yapmaya devam edeceğiz. Neden bu kadar silah satıp silah üzerinden insanların kanını emiyorsunuz, bu kadar insanı öldürüp ya da sakat bırakıyorsunuz?" ifadelerini kullandı.

Panelde; Batman Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Abdullah Gezici ve Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy da birer konuşma yaptı.

Düzenlenen panele; Vali Ahmet Deniz'in yanı sıra , Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, HÜDA PAR Merkez İlçe Başkanı M. Şerif Durmaz, Başbakanlık Özürlüler İdaresi eski Başkan Yardımcısı Fikret Gökçe, Zihinsel Özürlüler Federasyonu Genel Başkanı Aynur Dankaz, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi ve engelliler katıldı. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir