• DOLAR 32.318
  • EURO 35.111
  • ALTIN 2300.388
  • ...
Gazze şehitlerini uğurladı...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZZE - (AA) Şehitlerin naaşları yüzlerce Filistinlinin katıldığı cenaze namazının ardından Gazze'nin farklı yerlerinde toprağa verildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze sınırında "Büyük Dönüş Yürüyüşü" gösterilerinde dün işgal askerlerinin ateş açması sonucu 3 Filistinlinin ve yine dün yaralanan bir çocuğun bugün şehit olduğunu belirtmişti.

"Büyük Dönüş Yürüyüşü"

Filistinliler, Toprak Günü'nün 42'nci yılı kapsamında 30 Mart Cuma gününden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında Büyük Dönüş Yürüyüşü adı altında barışçıl eylemler düzenliyor.

İşgal askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor.

Gösterilerin başından bu yana 46 Filistinli işgal askerleri tarafından şehit edildi, 76'sı çocuk, 39'u kadın, 6'sı gazeteci ve 4'ü sağlık çalışanı olmak üzere 6 binden fazla gösterici yaralandı. Şehit olanlar arasında 2 gazeteci ve 18 yaş altında olan 5 Filistinli bulunuyor. Yaralılardan bin 677'si de İşgal askerlerinin kullandığı gerçek mermilerin hedefi oldu.

Filistinliler "Büyük Dönüş Yürüyüşü" gösterilerine mayıs ayı ortasına kadar devam ettirmeyi planlıyor.

Toprak günü nedir?

İşgalci İsrail, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gasbı protesto etmek için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi. İşgal polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, çok sayıda kişiyi yaraladı.

"Toprak Günü" olarak anılan bu olay, işgalci İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir