• DOLAR 32.533
  • EURO 34.836
  • ALTIN 2431.082
  • ...
İlahiyat Dekanları Diyarbakır`da Buluştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Toplantı, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in yanı sıra Türkiye’nin birçok ilindeki üniversitelerden ilahiyat fakültesi dekanının katımıyla yapılıyor.

Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyum ve toplantının açılış konuşmasını Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülkerim Ünalan yaptı.

"Sahabeler kentinde sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz.” diyerek konuşmasına başlayan Ünalan, Diyarbakır’ın dünyadaki konumuna paralel olarak düzenlenen bu toplantıyı farklı bir şekilde yapmak istediklerini dile getirdi. Ünalan, “Toplantıya Türkiye’de sosyal barışın tesisinde ilahiyat fakültelerinin rolü ile ilgili bildirilerin yer aldığı sempozyumu da ekledik.” dedi.

Kitle iletişim araçlarının günümüzde dini ve ahlaki çöküntüyü tetikleyen faktörleri artırdığını anlatan Ünalan, toplumun huzurunu sarsan cinayet, intihar ve kumar gibi fiillerin sıradan olaylar haline geldiğini vurguladı. Güneydoğu’da yaşanan olaylardan dolayı kanın gözyaşına karıştığını belirten Ünalan, bundan dolayı annelerin ağladığını kaydetti.

Ünalan, bunun ayrıca mahkeme, hastane ve emniyet başta olmak üzere devlete ağır bedeller ödettiğini kaydetti. Ünalan şunları söyledi: “Bu olayın temelinde dini ve ahlaki eksikliğin olduğu kanaatindeyiz. Bütün bu sorunları çözecek en önemli faktör dini ve ahlaki disiplindir. Bunu öğretecek ve yaşatacak olan eğitim ve öğretim kurumları ile diyanet teşkilatlarıdır. Bu olaylarla yeteri kadar ilgilenmeleri ve koordineli çözümler üretip hayata geçirmeleri bu olayları asgariye indireceğine inanıyorum. Diyanetin son dönemlerdeki ciddi atılımlar yaptığını biliyoruz. Özellikle ilahiyat fakülteleri artık klasik yapısını çağın ihtiyaçlarına göre gözden geçirmeli, sadece kendilerinin anladığı yöntemden çıkmalı. Halka açılmalı. Halkın inanç ve ahlakına yön vermeleri gerekiyor. İşte bunun nasıl olacağını belirtmek için bu çalışmayı gündeme getirdik.”

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Diyarbakır’ın medeniyet, manevi ve kültür şehri olduğunu belirterek, buna rağmen şehrin yanlış imajla duyurulduğunu söyledi. Saraç, yönetimi geldikleri 3,5 yıl boyunca Diyarbakır’ın imajını düzeltmek için büyük bir gayret içinde olduklarını dile getirdi.

Saraç, "Diyarbakır üstü kat kat sarılmış, içinde değerleri olan bir mücevher kutusudur. Bunu açık tüm dünyayı sunmamız gerektiğini düşünüyorum. Bunun için bir gayret içinde olduk. bir şeyler yapmaya çalıştık.” ifadelerini kullandı. Saraç daha sonra Dicle Üniversitesinin Diyarbakır’a katkısı ve tanıtımı ile ilgili slayt eşliğinde sunum yaptı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir