• DOLAR 32.574
  • EURO 34.995
  • ALTIN 2425.443
  • ...
ABD büyük fitneye hazırlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev - Doğruhaber/Analiz

Çılgın Trump, Suriye`den “çekiliyoruz” diye açıklama yapmıştı. Arap ülkeleri yerinden zıpladı ve “ne olur gitmeyin” diye ricada bulundular. Özellikle, Suudi Arabistan Trump`a yalvardı. Trump, hayır hayır çekiliyoruz, DEAŞ bitti, dedi. Bu sefer Batı ülkeleri, Suriye`yi terk etmek bu dönemde hata olur, dedi. Aslında, Trump düşündüğümüz gibi aptal değil. Hakkını vermek lazım, Trump gerçekten bir tüccar. Suriye`de ABD`nin varlığının faturasını komşu ülkelere kesmeyi düşünüyor. Yarın şöyle diyecek, biz gidecektik, sizin ricanızla bölgede kaldık. Boşaltın bakalım keselerinizi!

Öyle görünüyor ki ABD, Suudi Arabistan`a faturasını kesmiş. Arabistan şu anda Suriye`de ABD`nin varlığını destekleyecek finans ayarlamak mecburiyetindedir. BAE ve Suudi Arabistan bu faturayı tek başına ödeyemez. Dolayısıyla, Katar`a yönelik ambargoyu finans elde etmek için kullanabilirler. ABD, bölgeden gidiyorum, İran ile olan sorununuzu tek başınıza halledin diyebilir. Suudi Arabistan`ın başı Yemen`de zaten dertte. ABD, Suud Krallığına verdiği desteğini çekerse, Suudi Krallığı hepten karışacak. İran`ın müdahalesi bile gerekmeden yerli kabilelerin kendileri Suud ailesinin işini bitirir. Dolaysıyla, ABD`nin şartlarını BAE, Suudi Krallığı ve ambargodan dolayı Katar kabullenmek zorunda kalır.

ABD ise Suriye`de kendisi değil komşu ülkeleri ve oyunda olan aktörleri kullanacaktır. Bu oyununda Sünni ve Şii terimlerini çok kullanacaktır. Fransız lider Macron'un, ABD`nin Suriye'den çekilmenin meydanı İran'a bırakmak anlamına geleceğine dair ikna turlarının da bu yeni senaryonun parçası olduğuna inanıyorum. Bölgede IŞİD saldırılarının arttığını söyleyen ABD Savunma Bakanı Mattis, ABD'nin IŞİD'e karşı operasyonlarını bölge ülkelerinin yardımıyla genişleteceğini söylüyor. Bu da bölgede yeni savaşın olacağının göstergesidir.

Bu durumda Rusya ne yapacak. Rusya`nın, ABD`ye karşı pek ciddi bir karşılık vereceğini düşünmüyorum. Çünkü, bu senaryoda Rusya da payını alacak. Yani, mevcut üsslerini koruyabilecek. ABD ise Suriye`yi daha da parçalayacak. Böylece herkes  kendi istediğini almış olur ve Batı için büyük bir silah pazarı açılmış olur. Rusya dışarda kalacak şekilde ABD plan yapmaz. Çünkü, problem istemez. Arap ülkeleri ise ABD`ye mecbur. Araplara İran`ı bir tehdit olarak gösteriyor, İran`a ise Arap dünyasını bir tehdit olarak gösteriyor.

Asıl hedefi yüz senede dikmiş oldukları saltanatlarını koruyabilmek. Türkiye`nin son 20 senede göstermiş olduğu mücadele, Batı`nın son yüz yılda kurduğu sistemi bozmaya doğru götürüyordu. Bunu engellemek için hem sahada hem ekonomide hem kültürel alanda savaşlar veriliyor. İslam ümmeti birleşip yeni bu senaryoya karşı ciddi mücadelesini başlatmaz ise akacak kan bizi boğar. Seçim; yine bizde birlik mi yoksa ayrılık mı?

Bu haberler de ilginizi çekebilir