• DOLAR 32.558
  • EURO 35.053
  • ALTIN 2428.435
  • ...
400 bin .tr uzantılı alan adı tahsisi edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde, İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) tarafından bu sene beşincisi düzenlenen Orta Doğu DNS Forumu`na BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan ve çeşitli ülkelerden pek çok sektör temsilcisi katıldı. Programda konuşan Sayan, “Güvenlikten kişisel verilerin korunmasına, coğrafi alan adlarında yaşanan tecrübelerden alan adı sahiplerinin haklarına, DNS ile ilgili farklı konularda yerli/yabancı uzmanlardan, birinci elden bilgi alma şansına sahip olacağımız bu etkinliğe, BTK olarak ev sahipliği yapmaktan dolayı gurur duyuyoruz” sözleriyle konuşmasına başladı.

400.000 ADEDE YAKIN “.TR” UZANTILI ALAN ADI TAHSİS EDİLDİ

Türkiye`nin alan adları sektörü açısından Orta Doğu ülkeleri arasında güçlü bir yere sahip olduğunu belirten Sayan, “Mevcut durumda 400.000 adede yakın “.tr” uzantılı alan adı tahsis edilmiş durumdadır. Bu adların yüzde 80`ini “com.tr” uzantılı adlar oluşturmaktadır. Ayrıca, ülkemizde ICANN tarafından akredite edilmiş 6 adet kayıt kuruluşu faaliyet göstermektedir. Yeni jenerik üst düzey alan adları arasında yer alan “.istanbul” ve “.ist” uzantılı alan adları ise; sadece 3 yıldır tahsis ediliyor olmasına rağmen yaklaşık olarak 25.000 adede erişmiş olup bir başarı öyküsü olarak göğsümüzü kabartmaktadır” şeklinde konuştu.

HEDEFİMİZ HERKES İÇİN GENİŞBANT

İnternetin; sürdürülebilir büyüme, inovasyon ve kalkınma için çok önemli katkılar sağladığını hatırlatan Sayan, 2023 stratejik vizyonu hakkında şu bilgileri verdi: “Bilgi-tabanlı bir topluma dönüşmek, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında uluslararası bir merkez haline gelmek ve herkes için geniş bant erişim sağlamak gibi hedeflerimiz de bulunuyor. Yakın tarihimizde ülkemizde yaşadığımız tüm güçlüklere rağmen internet kullanım trendlerimiz sevindirici bir şekilde hep artış yönündedir. Sürekli gelişmekte olan internet endüstrimiz ve yüksek sayıdaki internet kullanıcılarımız için internetin hızlı ve kesintisiz olması kadar güvenliğini sağlamak da BTK olarak öncelikli görevlerimiz arasındadır.”

SİBER TEHDİTLERİ ÖNLEMEK İÇİN TEKNOLOJİK ALTYAPILAR OLUŞTURULDU

BTK bünyesinde faaliyet gösteren USOM hakkında da bilgi veren Başkan Sayan, “Kamuda ve özel sektörde kritik altyapılara sahip olan sektörler başta olmak üzere, kuruluşların anında ve doğru müdahalelerde bulunabilmeleri için, kurumsal SOME yapılarını da tesis etmiş durumdayız. Mevcut durumda ülkemizde toplam 919 kurum ve kuruluşta USOM`la koordine halinde olan siber olaylara müdahale ekiplerinde 2.186 kişi çalışmaktadır. Siber güvenlikte tehditleri hızlı tespit etmek ve önlem almak için de Kurumumuz bünyesinde teknolojik altyapılar oluşturulmuştur” açıklamalarında bulundu.

İNTERNETİN GÜVENLİ OLMASI İÇİN GENÇLERİMİZİ BİLİNÇLENDİRECEĞİZ

İnternetin bilinçli ve güvenli kullanılmasının önemini vurgulayan Sayan, “İnterneti bir nehre benzetecek olursak, nehrin önünde durmak, buna set çekmek, akmamasını önlemek mümkün değildir. Bu nehir akacak. Biz bireyler, düzenleyiciler, bu servisi sağlayanlar olarak bu nehrin mecrasında akmasını sağlama noktasında hep beraberce çalışıyor olacağız. Özellikle nehrin bir sel olup, etrafına taşıp, insanlara zarar vermemesi için çalışacağız. Bu nehir eğer Haliç'in 20 yıl önceki durumu gibiyse, mikroplar, virüsler varsa bunun temiz akmasını hep beraber sağlayacağız. Bu nehre girip hasta olmamayı sağlamak üzere. Bu anlamda gençlerimizi bilinçlendireceğiz, temiz olan sularda yüzmelerini sağlayacağız. Mikroplu, virüslü kısımları ise bilinçle temizleyeceğiz. Bu amaçla, internet kullanıcılarının yasadışı içerikten korunması ve bilinçli kullanıcılar haline gelmeleri için de farkındalık arttırmaya yönelik çalışmalarımız, çocuklara ve ailelere yönelik eğitim faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” dedi. Başkan Sayan programda ODTÜ tarafından yönetimi yürütülen “nic.tr alan adı ile ilgili işbirliği çalışmalarının devam ettiğini de söyledi. Programda bölge ile ilgili taraflar ve dünya uzmanları bir araya gelerek, deneyimlerini paylaştı. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir