• DOLAR 32.577
  • EURO 34.906
  • ALTIN 2434.586
  • ...
"Trump`a katledilen 500 binden fazla Müslümanın bulunduğunu hatırlatırız"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Trump'ın 1915 olaylarına ilişkin açıklamaları tepki gösterdi.

Dışişlerinden yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump tarafından 1915 olayları hakkında, dün yapılan yazılı açıklamada yer alan yanlış ifadelerin ve sübjektif tarih yorumunun reddedildiği belirtildi.

"Trump'a katledilen 500 binden fazla Müslümanın bulunduğunu hatırlatırız"

ABD Yönetimi'nden, Osmanlı'nın tüm milletlerinin büyük acılar yaşadığı bu dönemi adil bir yaklaşımla değerlendirebilmesi beklendiği ifade edilen açıklamada, "Bu çerçevede, Başkan Trump'a aynı dönemde Ermeni isyancıların yer aldığı olaylar nedeniyle katledilen 500 binden fazla Müslümanın bulunduğunu hatırlatırız." denildi.

Türkiye'nin, bir Ortak Tarih Komisyonu kurulması yoluyla tarihin bu acılı döneminin aydınlatılmasını önermeye devam etmekte olduğu ve  arşivlerini araştırmacıların istifadesine açtığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Öte yandan, Birinci Dünya Savaşı şartlarında hayatını kaybeden Osmanlı Ermenileri bu yıl da 24 Nisan günü, İstanbul Ermeni Patrikhanesi'nde düzenlenen dini törenle hak ettikleri saygıya ve 800 yıllık Türk-Ermeni dostluğuna uygun biçimde anılmışlardır. ABD Yönetimine, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın sözkonusu törene ilettiği ve Türkiye'nin bu hassas konuya ilişkin yaklaşımını yansıtan, Osmanlı Ermenileri'nin torunlarına muhatap 24 Nisan 2018 tarihli mesajını dikkate almalarını tavsiye ederiz.

Tüm bu hususlarla birlikte, ABD Başkanı tarafından yapılan açıklamanın bu konudaki uluslararası hukuki normlar içerisinde kalmasının ve asılsız soykırım iddialarının dile getirilmemiş olmasının aklı selime uygun bir hareket tarzı teşkil ettiğini düşünüyoruz."

Trump ne demişti?

ABD Başkanı Trump, dün yaptığı açıklamada, Ermeniler tarafından 1915  olaylarının yıl dönümü olarak kabul edilen 24 Nisan'a ilişkin yazılı  açıklamasında, Ermenice "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini  kullanmıştı.

Açıklamada, "1915 yılından itibaren 1,5 milyon Ermeninin sınır dışı  edildiği, öldürüldüğü ya da tehcir edildiği" öne sürmüştü. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir