• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

 

GAZİANTEP

Gaziantep Ticaret Odası (GTO), Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB), Gaziantep Halıcılar Odası ve Deutsche Messe Hannover Fairs Türkiye Fuarcılık  iş birliğiyle 11'incisi düzenlenen Domotex Türkiye 2018 Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katıldığı törenle açıldı. 

ŞEHİRDE ÇOK GÜÇLÜ BİR POZİTİF ENERJİ VE GÜÇLÜ BİR EKİP VAR

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Şehirde çok güçlü bir pozitif enerji ve güçlü bir ekip var. Herkes şehri daha ileri taşımak için çaba gösteriyor. Onun için geleceğimiz parlak. Gaziantep inanıyorum ki Ortadoğu'da en önemli ticaret, sanayi üssü ve turizm merkezi oluyor ve çok daha güçlü bir şekilde konumlanacak." diye konuştu. 

" DEVEDE KULAK "

Şimşek, Ar-Ge ve tasarımın önemine değinerek, 960'ın üzerinde fabrikası olan bir şehirde 7 Ar-Ge ve 3 tasarım merkezi bulunmasını "devede kulak" olarak nitelendirdi. Gaziantep'in hikayesinin, Türkiye'nin hikayesiyle örtüştüğünü ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:

"Gaziantep önemli ölçüde düşük ve orta teknolojik üretim yapan bir şehir. Geleneksel pazarların neredeyse tamamı perişan. Buna rağmen şikayet yerine çözüm üretiyor. İhracat ve üretim artmaya devam ediyor. Büyük bir başarı, muazzam bir dayanıklılık ve esneklik. Zaten 21. yüzyılda bu tür özellikler olmazsa çok zor gider. Türkiye de böyle. Türkiye gerçekten çok büyük, sıkıntılı dönemi inşallah, yakında geride bırakacak.”

TÜRKİYE, BÜTÜN SEKTÖRLERİYLE BİRLİKTE BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Gaziantep'in makina halısında sektörün liderliğini yaptığını ve ülkenin üretimine, ihracatına katma değer sağladığını dile getiren Bakan Faruk Özlü ise,

"Bugün açılışını yaptığımız uluslararası fuar, ülkenin ve Gaziantep'in halı ve zemin kaplamadaki gücünün net bir göstergesidir. Bu sektördeki büyüklüğümüz ve liderliğimiz önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecek. Türkiye, bütün sektörleriyle birlikte büyümeye devam ediyor. Bu büyüme reel, organik hedefleri doğru tespit etmiş bir büyümedir. Dolayısıyla birtakım spekülasyon, manipülasyonlarla ve uluslararası oyunlarla bu büyümenin önüne geçilemez" değerlendirmesinde bulundu.

GAZİANTEP TÜRKİYE EKONOMİSİNİN, HALI GAZİANTEP EKONOMİSİNİN LOKOMOTİFİ

GTO Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım`da halının başkenti Gaziantep'in Türkiye ekonomisinin lokomotifi, kentin lokomotif sektörünün ise halıcılık olduğunu söyledi.

Dünya halı modasını Gaziantep'in belirlediğini ifade eden Yıldırım, "Bu fuar da dünyadaki 4 büyük fuardan biri. Her şart ve koşulda çalışmaktan, üretmekten asla vazgeçmedik. Bu şartlarda 5. OSB'de 150 fabrikayı devreye geçirdik, 100'ünün yapımı devam ediyor. Çözüm bekleyen sorunlarımız var. Fuar merkezimiz miadını doldurdu, artık beklentilere cevap veremiyor. Daha kullanışlı, modern bir tesis ihtiyacımız elzemdir. GTO olarak bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

GAZİANTEP LOJİSTİK KÖY PROJESİ

Gaziantep'in bu başarısını sürdürülebilir kılmasına destek olacak bir başka projenin de Gaziantep Lojistik Köy Projesi olduğunu söyleyen Yıldırım, "Gaziantep ve bölge için bir prestij projesi için 3 yıldır Büyükşehir Belediyemizle birlikte üzerinde çalışıyoruz. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesine bir günde 4 bin kamyon, bin 500 tır giriş yapıyor. Bu proje şehrin dinamiklerini harekete geçirecek, şehir içi trafiğini rahatlatacak, tüm bölgeye hizmet verecek" şeklinde konuştu.

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ise yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yükünü 30 büyük şehrin çektiğini, "gazi şehrin" de nüfusta 8'inci, ekonomide de 5'inci büyük şehir olduğunu söyledi. Yerlikaya, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müteşebbis Heyeti olarak en kısa zamanda toplanacaklarını ve Ortadoğu Fuar Merkezi'ni dünyayla rekabet edebilecek niteliğe kavuşturmak için çalışma başlatacaklarını belirtti.

BÜYÜK BALIK KÜÇÜK BALIĞI HER ZAMAN YUTUYOR ANCAK

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de şehrin rekabet gücünü artırmak ve yeni vizyonlar kazandırmak için toplantılar yaptıklarını, tıpkı halıcılar gibi kenti ilmek ilmek işlediklerini ifade etti. Şahin, "Büyük balık küçük balığı her zaman yutuyor ancak küçük balık hızlı hareket ederse büyüme şansı buluyor. Organize sanayi bölgemizi merkeze koyduk. Sanayicinin üzerindeki ulaşım yükünü azaltmak için Türkiye'nin en büyük toplu konut projesi Kuzey Şehri ve ve GAZİRAY'ı yapıyoruz. OSB'yi rahatlatmak için 10 kavşak yaptık." diye konuştu.

DÜNYA MAKİNE HALISI ÜRETİMİNİN YÜZDE 30'UNUN GAZİANTEP'TEN

GAHİB Başkanı Ahmet Kaplan da dünya makine halısı üretiminin yüzde 30'unun Gaziantep'te yapıldığını, yaklaşık 40 bin kişinin geçimini bu sektörden sağladığını söyledi.

Sektör olarak kendilerine 'dünya makine halıcılığının tapusunu Gaziantep'e kazandırma' hedefi koyduklarını belirten Kaplan, şunları kaydetti: "

Hepimiz aynı gemideyiz. Bu gemiyi birlikte yürüteceğiz. Sektör içi rekabeti pozitif hale getirmeyi planlıyoruz. Dünyanın her tarafında ürünlerimizi kendi markalarımızla satalım istiyoruz. Sektör içi iş birliği yaparak yüzde 20 atıl kapasitemizi doldurduktan sonra yatırımlara başlayacağız. Sektörün geleceği yeni ürün, Ar-Ge ve tasarımdan geçiyor. Üniversitelerde makine halıcılığı tasarım bölümlerinin açılmasını istiyorum. Gerek meslek liselerinde, gerekse meslek yüksekokullarında sektörle entegre olan bölümlerin açılmasını, müfredatlarının da güncellenmesini bekliyoruz. Fas, Cezayir, Tunus, Azerbaycan gibi gümrük vergisi uygulayan ülkelerle görüşülmesi ve bu vergilerin düşürülmesini istiyoruz. Yüzde 80 dışa bağımlıyız. Sektör olarak oluşturulacak kuluçka merkezlerinde millileşmek için çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu konuda destek beklemekteyiz. İnşallah sektörümüzün önü açık. Doğru hamleleri yapmamız gerekiyor."

FUAR HAKKINDA:

Domotex Türkiye 2018 Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı'na katılan 195 firma, ürünlerini 22 bin 175 metrekarelik kapalı alanda alıcıların beğenisine sundu.

Ülke genelinden 160 firmanın katıldığı fuarda, Gaziantepli 122 firma stant açtı.

Fuara, ABD, Belçika, Çin, Danimarka, Hindistan, İran, Özbekistan, Sırbistan, Türkmenistan ve Ürdün'den katılan firmaların 195 stant açtığı fuar, 27 Nisan'da sona erecek. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)