• DOLAR 32.381
  • EURO 35.066
  • ALTIN 2324.96
  • ...

Bahar meyvelerinden olan ve "yayla muzu" olarak da adlandırılan uçkun, Batman'ın Kozluk (Hezo) ilçesinde tezgâhlardaki yerini aldı.

İlçe halkı tarafından Kürtçe dilinde "ribes" olarak da bilinen uçkun, Kozluk'un Helkiz ve Mereto dağlarının yüksek kesimlerinde yetişiyor.

Birçok hastalığa şifa olduğu da söylenilen uçkunun fiyatı cep yaksa da vatandaş sağlığı için uçkunu almaktan imtina etmiyor.

Sabahın erken saatlerinde Kozluk çarşı merkezinde satışa çıkarılan yayla muzunun fiyatının ithal muz fiyatını ikiye katlaması dikkat çekiyor.

Mevsimlik olması ve birçok sağlığa faydalı olması sebebiyle uçkunun fiyatı cep yaksa da vatandaşın uçkuna olan ilgisi büyük.

Fiyatı yüksek olmasına rağmen yerli yayla muzuna vatandaşın ilgisinin büyük olduğunu belirten uçkun satıcıları, uçkunun kanser başta olmak üzere birçok hastalığa şifa olduğunu ifade ediyorlar.

Uçkunun kilogramını 12,5 TL'den sattıklarını söyleyen satıcı Veysel Mukan, "Uçkun Kozluk'ta Nisan'ın 15'i ile 25'i arasında toplanır ve satılır. Ömrü yaklaşık olarak bir aydır. Vatandaş arasında dağ veya yayla muzu, ya da Kürdçe olarak ribes olarak da biliniyor. 12,5 TL'den satıyoruz. Bu yıl pahalı olmasına rağmen millet tüketiyor. Satışı yine de iyidir, çünkü sağlığa çok faydalıdır. Yüksek dağlardan geliyor bunlar. Kanser başta olmak üzere tansiyona, şeker hastalığına ve birçok hastalığa şifa olarak kabul edilir." ifadelerini kullandı.  (Muhammed Said Aksoy-İLKHA)