• DOLAR 32.609
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2496.512
  • ...
Kanser hücrelerini öldüren "uçkun" zor şartlarda toplanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Halk arasında "uçkun" ya da "ışkın" olarak adlandırılan bitki, doğal ilaç olarak nitelendirilmektedir. Bilimsel adı "Reun Ribes" olan uçkun kanser hastalığı başta olmak üzere birçok sağlık sorununa da iyi geldiği biliniyor.

Bölgemizde bu bitki, yayla muzu olarak adlandırılmakta ve 4 bin metre yükseklikteki dağlarda yetişen uçkun, karların erimesinin ardından ortaya çıkıyor.

Özellikle kanserle mücadelede kullanılan uçkun, hücrelerin yenilenmesinde, gelişmesinde ve birçok ciddi hastalığın tedavisinde kullanılıyor. C vitamini açısından zengin olan besin, A, B1, B2, E ve K vitaminlerini bünyesinde barındırdığı biliniyor.

Lösemi kanserinin önlenmesinde ve tedavisinde faydalı olan uçkun kökü, polifenol açısından zengin olması ile de büyük önem taşıyor. Mideyi rahatlatan ve sindirimi kolaylaştıran bitki, aynı zamanda kusmayı da önlemektedir. Şeker, tansiyon hastalıklarına da deva olan uçkun, kabız gidermekte başarılı olmasının yanı sıra, astım, nefes darlığı, soğuk algınlığı, ishal, hemoroit, ülser gibi vakalara da iyi gelmektedir. Grip, ateşli hastalıklar, böbrek rahatsızlığı, yorgunluk, uykusuzluk, stres gibi etmenlere de büyük yararı dokunmaktadır. Özellikle kan şekerini düzene sokmakta başarılı olan bitki, iştah açma özelliğine sahip olup, kişinin kendini zinde ve dinç hissetmesini sağlar.

Kolesterolü düşürme de fayda sağlayan bitki kökü, kalp rahatsızlarının oluşmasını engellemekle beraber, bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Siirt'in Şirvan, Pervari ilçeleri, Halenze, Hesko ve geyikli köylülerinin yayla ve dağlarında bulunan köylülerin keçim kaynağı olan, uçkun bu yıl kar yağışının az olmasından dolayı çok az rastlandığından normal şartlarda, her yıl 3 TL'ye satılan uçkun bu sene 10-15 TL arasında satılıyor.  

Çeltik köyü yakınlarındaki dağlarında uçkun bitkisi topladığını söyleyen Muzaffer Alpboğa, yağışların az olmasından dolayı köylülerin geçim kaynağı olan uçkunun az bulunduğunu belirtti.

Alpboğa, "Bu sene kar çok az yağdı, bu nedenle uçkunun sadece kökleri çıktı. Uçkun yüksek tepelerde bulunuyor. Uçkun toplamak isteyen köylüler, çok zor şartlarda dağlara tırmanıyor. Uçkun, özellikle mide rahatsızlığı, şeker hastalığına iyi geliyor. Günde ortalama bir kişi 10-15 kilogram topluyor." dedi. (Murat Orhan-İLKHA) 
































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir