• DOLAR 32.338
  • EURO 35.221
  • ALTIN 2247.08
  • ...
WhatsApp`tan daha üstün ve de yerli, İletee
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

ANKARA

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, donanımda üretimin Çin kaynaklı olmasının önemli bir tehdit ve tehlike oluşturduğunu vurgulayadı. Atalay, şöyle devam etti:

"Bugün Türkiye'deki haberleşme teknolojileri altyapılarının tamamına yakını Çinli firmaların tekelinde. O firmaların ürünlerine yapılacak uzaktan bir müdahaleyle Türkiye'nin bütün haberleşme altyapısı susturulabilir. Eskiden şebekelerimizde çok fazla üreticinin ürünleri vardı, Avrupa'dan Amerika'dan, Uzak Doğu'dan ama bugün Türk telekomünikasyon sektörü neredeyse tekel olarak Çin firmalarının ürünlerinin hakimiyeti altında ve bu bir risk. Bunu çeşitlendirmek, içine mutlaka yerli unsurlar koymak lazım. Biz teknoloji altyapımızda ne oranda, kime bağımlıyız, o bağımlılığı azaltmak ve yaratacağı tehlikeleri gidermek için yapabileceklerimizi yapıyor muyuz? Şu anda bence bu kararın verilmesi lazım." 

FACEBOOK'U FACEBOOK YAPAN ORADAKİ 1,5 MİLYAR KULLANICI

Atalay, sosyal medya platformlarının alternatiflerini yapmanın çok kolay olmadığını ifade ederek, "Türkiye'deki herhangi bir firmanın bir Facebook yapmasına engel hiçbir şey yok ama Facebook'u Facebook yapan oradaki 1,5 milyar kullanıcı." diye konuştu. HAVELSAN olarak en ileri teknolojilerle milli ve kriptolu bir mesajlaşma ve görüşme platformu geliştirmek için çalıştıklarını vurgulayan Atalay, "İletee adını verdiğimiz platformda WhatsApp`ın özelliklerinden daha fazlası bulunacak, bizimki çok güvenli olacak. Mobil iletişim platformumuzun sunucuları Türkiye'de olacak." değerlendirmesinde bulundu.

"YIL ORTASINDA TANITIMINI YAPACAĞIZ"

Söz konusu platformun cep telefonunun içindeki güvenli bir alanda donanıma gömülü bir işletim sistemi üzerinden çalışacağını anlatan Atalay, şunları kaydetti: "Dışarıdan cep telefonu ele geçirilse ya da hacklense dahi haberleşmeniz güvenli hale gelecek. Bunu niye şimdi yapıyoruz? Çünkü 5 yıl önce öyle bir talep ve bu ihtiyacın farkındalığı yoktu. Artık bu talep oluştu, biz de buna yatırım yapmaya başladık. Ürünün prototipini çıkardık. Yıl ortasında tanıtımını yapacağız. Yıl sonuna kadar pazara sunmuş olacağız. Çok yakın zamanda yerli bir cep telefonu üreticisiyle bunu pazara sunmayı hedefliyoruz." Atalay, yerli iletişim platformu olacak İletee'nin mesaj, sesli görüşme, görüntülü görüşme, e-posta, konum paylaşma, görüntüleme, not alma ve saklama gibi işlevleri güvenilir şekilde gerçekleştireceğini bildirdi.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir