• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Parkinson`a aplikasyon ile teşhis
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Parkinson hastalığına doğru bir tanı koyabilmek için uzun süreli ve sistematik bir gözlemin gerekliliği, bilim insanlarını harekete geçirdi. Cep telefonlarının hâlihazırda sahip oldukları özellikleri kullanarak parkinson hastalığına teşhis koymayı sağlayacak, kolaylaştıracak bir aplikasyon geliştirildi.

TEŞHİSİ KOYACAK DOKTOR YANILABİLİYORDU

Parkinson hastalığı belirtilerinin azalan/artan, sıklaşan/seyrekleşen bir yapısı var. Örneğin doktor muayenesi sırasında hasta yeterince belirti göstermeyebiliyor. Bu durum teşhisi koyacak doktoru yanıltabiliyor. Süreci takip etmek gerektiği için doktorlar hastalarından belirtilere dair bir günlük tutmalarını isteyebiliyorlar ancak bu da hastaların kendileri ile ilgili objektif olamamalarından ötürü yanlış sonuçlara sebep oluyor ve güvenilmez olarak görülüyor.

APLİKASYON HASTALARDAN BİR DÜZEN DAHİLİNDE BAZI ŞEYLER YAPMASINI İSTİYOR

ABD`den Johns Hopkins Üniversitesi, Rochester Medical Center ve İngiltere`den Aston University`nin ortak çalıştığı parkinson tanısına yönelik proje sonuçlandı. HopkinsPD adı verilen aplikasyon, cep telefonunun mikrofonunu, hız ölçerlerini, dokunmatik ekranını kullanarak objektif verilere dayanan bilimsel bir tanı koymayı kolaylaştırıyor. Bu aplikasyon hastalardan bir düzen dahilinde bazı şeyler yapmasını istiyor. Cep telefonunun ses tanıma, parmak ucu ile dokunma gibi özellikleri ile elde edilen veriler, hastalık tanısına yönelik günlük bilgi sağlamış oluyor. Hem Android hem de iOS versiyonları olan aplikasyondan doktorlar çok memnun.

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri