• DOLAR 32.582
  • EURO 35.012
  • ALTIN 2424.721
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL

ABD hükümeti, Çinli telekomünikasyon ekipmanı üreticisi ZTE Corp'un yaptırım ihlalinde bulunduğu gerekçesiyle şirkete ABD teknoloji ürünlerinin satışını yedi yıl süreyle yasakladı. ZTE, daha önce yaptırım uygulanan İran ve Kuzey Kore'ye telekomünikasyon ekipmanı göndermesi sebebiyle ceza almıştı. ABD Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Çinli şirketin yaptırımlara uymadığı ve ABD'li yetkililere yalan söylediği kaydedildi.

ZTE ÇİN'İN İKİNCİ BÜYÜK TELEKOM EKİPMANI ÜRETİCİSİ

ZTE, Huawei'nin ardından Çin'in ikinci büyük telekom ekipmanı üreticisi ve ABD'de dördüncü büyük akıllı telefon üreticisi konumunda. ZTE ekipmanlarında kullanılan malzemelerin yüzde 30'unun ABD'den ithal edildiği ve bu kararın şirketi büyük zarara sürükleyebileceği belirtiliyor. ZTE, geçen yıl Netaş Telekomünikasyon'un yüzde 48'ini satın almıştı.

ABD'NİN ZTE KARARI KENDİSİNE ZARAR VERECEK

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng, ABD'nin Çinli telekomünikasyon gereçleri üreticisi ZTE'ye yönelik yasağını değerlendirdi. Gao Feng olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada, Çin'e karşı eylemleri sonucunda ABD'nin en nihayetinde "kendi kuyusunu kazacağını" belitti. Ülkede on binlerce kişilik iş imkanının kaybedileceğinin altını çizen Sözcü, yüzlerce ABD'li işletmenin de bu durumdan etkileneceğini ifade etti. Bu hareketin ABD'li yatırım ve iş çevrelerinde de geniş endişeye yol açtığını vurgulayan Gao "Umarız ABD kendini akıllı sanmıyordur, yoksa sadece kendi ektiği acı meyveleri toplayacak." ifadelerini kullandı.

ABD ÇİN'İN GELİŞİMİNİ ENGELLEMEYİ AMAÇLIYOR

ABD'nin Çin'in kararlılığını küçümsemesi gerektiğini dile getiren Sözcü, "ABD Çin'in gelişimini engellemeyi amaçlıyor ve tek taraflı korumacılığı tutarak, Çinli ve ABD'li işletmelerin çıkarlarına zarar verme pahasına Çin'i taviz vermeye zorluyorsa, bu yanlış bir hesaptır." şeklinde konuştu. Sözcü son olarak, Çin'in, ülkenin ve halkın çıkarlarını korumadaki kararlı azminin ve kendine güveninin değişmeyeceğine dikkat çekerek, bu konuda kararlılıkla mücadele edeceklerini sözlerine ekledi.