• DOLAR 32.585
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2500.5
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TZOB`da düzenlenen törenle IPARD Eğitim ve Proje Hazırlama İşbirliği Protokolü`nü imzaladılar. İmzalanan protokollerle, IPARD`a başvuru yapmak isteyen küçük işletmelerin, Ziraat Odaları ve üretici örgütlerine başvurup ücretsiz proje hazırlatabilecekler. GTH Bakanı Fakıbaba işbirliği protokolü hakkında, “İlk aşamada hiçbir ücret talep edilmeyecek ve projeler ücretsiz olacaktır. Proje kabul edildiğinde bu işletmeler, TKDK`dan alacağı danışmanlık desteğini Ziraat Odalarına veya üretici örgütlerine ödeyecekler. Eğer proje kabul edilmemiş ise çiftçinin cebinden hiçbir ücret çıkmayacak” dedi.

11 BİN PROJEYE 3,2 MİLYAR LİRA HİBE VERİLDİ

TKDK`nın IPARD Avrupa Birliği fonları ile Türkiye`de kırsal kalkınmaya önemli hibe sağladığına dikkat çeken Fakıbaba, “2011 yılından bugüne 42 ilimizde yatırımları destekliyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 11 bin projeye 3,2 milyar lira hibe verdik. Bu hibeler ile kırsalda yaklaşık 7 milyar liralık yatırım gerçekleştirildi. Desteklenen işletmelerde 60 bin yeni istihdam sağlandı” dedi.

KADINLARA VE GENÇLERE POZİTİF AYRIMCILIK

Fakıbaba, “Kadın yatırımcıların proje başvurularının öne çıkması için IPARD puan sıralamasında ilave puan veriyoruz. TKDK olarak kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yapıyoruz. 40 yaşın altındaki genç yatırımcılara yüzde 5 ilave hibe sağlıyoruz. Küçük işletmelerin daha kolay başvuru yapabilmesi için de yeni düzenlemeler yapıldı. Amacımız daha fazla kadın ve gencimizi, elimizdeki hibe ile daha fazla işletmeyi desteklemektir. Küçük işletmelerin IPARD`dan daha çok faydalanması için et ve süt işletmelerinde başvuru alt limiti 20 bin avrodan 5 bin avroya düşürülmüştür. İlave puanla küçük işletmelerin nihai hibe sıralamasında öne çıkmaları sağlanmıştır. Küçük işletmeler için başvuru dokümanlarının da daha kolay ve basit hale getireceğiz” ifadelerini kullandı.

IPARD PROGRAMININ AMACI

IPARD programının temel amacının kırsaldaki işletmelere pazara dönük, rekabetçi bir yapı kazandırılması ve bu işletmelerin AB standartlarına uyumlu hale getirilmesi olduğunu belirten Bayraktar, “IPARD II, yeni işletme kurulmasından ziyade, mevcut işletmelerin AB standartlarına getirilmesini hedefliyor. Puanlamada da mevcut işletmelere yönelik projelere avantaj veriliyor” ifadelerini kullandı.

ZİRAAT ODALARINDA ÇALIŞAN TARIM DANIŞMANLARI ÇİFTÇİYE ÜCRETSİZ PROJE HAZIRLAYACAK

Artık çiftçileri bilgilendirme, onlara kabul edilebilirliği yüksek projeleri hazırlama, bu zamana kadar yaşamış oldukları danışmanlık hizmetlerinden kaynaklı mağduriyetlerini telafi etme vaktinin geldiğini bildiren Bayraktar, “Danışman bu programda en önemli aktör konumuna gelmiştir. İyi bir eğitim alan, konuya hakim, çiftçiyi iyi analiz eden danışman, kabul edilebilirliği yüksek projeler hazırlar ve çiftçimizin mağdur olmasını önler. Biz de bu konuda bir şeyler yapmak istiyorduk. Bu protokolle Ziraat Odaları olarak eğitim konusunda ilk adımı attık. Bu protokol ile üreticilerimizin, eğitim alan danışmanlarımız kanalıyla Sayın Bakanımızın talebi doğrultusunda ücretsiz proje hazırlama imkanına kavuşmuş olmasını çok önemsiyoruz. Çiftçilerimiz için 411 tarım danışmanımız ücretsiz proje hazırlayacak” diye konuştu.

“PROJE EDİLMEZSE MASRAFLAR ÇİFTÇİMİZİN SIRTINDA KALIYOR”

TZOB Başkanı Bayraktar, çiftçilerin sözleşme öncesinde yapmış olduğu harcamalara da dikkat çekti. Çiftçilerin projeye başlamadan önce yaptığı harcamaların 30 bin liraya ulaştığını belirten Bayraktar, “Çiftçimiz, projeye başvurmadan önce yapı ruhsatı ile mimari, statik, elektrik, sıhhi tesisat, keşif özeti, metrajlar gibi çizim masrafları için ciddi bir harcama yapıyor. Proje kabul edilirse bu para IPARD proje bütçesinden alınabiliyor ama kabul edilmezse bu yük çiftçimizin sırtında kalıyor” diye konuştu. Bu masrafların, projenin kabulü ve sözleşmenin imzalanmasının ardından yapılması gerektiğini anlatan Bayraktar, “Nitekim bu usul, kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programında, GAP, KOP, DAP, DOKAP gibi projelerde uygulanmaktadır. Çiftçimizin projesi kabul edildikten ve sözleşme imzalandıktan sonra bu masrafları yaparsa mağdur olmaz. Bu konunun düzenlemesi için Tarım Reformu Genel Müdürlüğü`nün girişimleri olduğu ve konuyu Avrupa Birliği Komisyonu ile görüştüğünü biliyoruz. İnşallah, görüşmeler olumlu sonuçlanır ve çiftçimiz mağduriyetten kurtarılır” ifadesini kullandı.