• DOLAR 32.377
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.628
  • ...
Batmanlılar `Erken Seçim`i değerlendirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile dün görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, erken seçimin 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacağını açıkladı. Batmanlılar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan "erken seçim" açıklamasını İLKHA'ya değerlendirdi.

24 Haziran olarak açıklanan erken seçim kararıyla ilgili bazı vatandaşlar tereddüt gösterirken, bazı vatandaşlarında kararı olumlu karşıladığı görüldü.

Seçimle ilgili endişelerini dile getiren esnaf ise seçimlerin genelde piyasayı olumsuz yönde etkilediğini belirterek, seçim kararının erkene alınmasını olumlu karşılamadığını dile getirdi.

Erken seçim kararının kendilerini tereddüde düşürdüğünü söyleyen esnaf Ahmet Kurtbaş, "Bir seçimin en az 6 ay önceden yapılması gerekir. 2 aylık bir zaman zarfında insanlar bu konuda tereddüt yaşarlar. Ne olacağını kimse çözemez. Seçim esnaf için iyi olmayan bir durumdur. Biz bunu daha önce her seçimde gördük. 4-5 yılda 4 veya 5 seçim oldu. Her seçimden önce esnafların iş yapamadığını herkes biliyor. Herkes seçim bir an önce olsun da bitsin istiyor. Seçimler esnafın işini durgun hale getiriyor. Hayırlı olmasını diliyorum. Erken bir seçim oldu." dedi.

 "Seçim ani oldu, hazırlıksız yakalandık"

Seçimin az da olsa tedirginliğe neden olduğunu dile getiren esnaf Orhan Bozkurt, "Seçim ani oldu, hazırlıksız yakalandık. Bu seçimin normalde daha geç olması gerekiyordu. Öne alınmış oldu. Piyasaların ne tepki vereceği belli değil. İnşallah olumlu tepki verir. Fakat neticede piyasada bir karamsarlık havası olur. Çünkü seçim denildiği zaman piyasada bir durgunluk oluşuyor. Özellikle emlak ve büyük ticaretlerde az da olsa bir durgunluk oluyor ama günlük, ufak tefek ticaretlerde fazla etkili olmaz. Seçimin erkene alınması ortamı da biraz gerginleştirir. Çünkü böyle bir algı var. Onun için millet az da olsa tedirgin olur. İnşallah fazla bir etkilenme olmaz." ifadelerini kullandı.

"Seçimin erkene alınmasıyla şok olduk"

Seçimin ülkeye hayırlar getirmesi temennisinde bulunan esnaf Veysi Yalçın ise şunları söyledi: "Bu seçimin vatanımız, milletimiz ve en başta da dinimiz için hayırlı olsun. Seçimin erkene alınmasıyla biraz şok olduk. Bu seçim inşallah iyi olacaktır. Seçim nedeniyle piyasalar ister istemez biraz durgun olacaktır. Bizim için hayırlısı neyse o olsun. Her şey seçime endekslendiği için esnaf mağdur oluyor. Millet ona göre hesap yapıyor, harcama yapmıyor."

"Erken seçim esnaf için iyi değildir"

Erken seçimin esnaf için iyi olmadığını ifade eden vatandaşlardan Menduh Çetiz, "Bu seçimlerin 2019'da yapılması gerekiyordu. Birden 2018'e getirildi. Seçimlere 2 ay kaldı. Seçimlerin birdenbire duyurulması esnafın işini biraz zor duruma koyuyor. Millet seçime odaklanıyor, bu defa esnafın işi olmuyor. Hükümet neden böyle yaptı anlam veremiyoruz. Esnafın işi kıt kanattır. Bazı esnaflar kepenk kapatıyor. Buna bir çare bulunması lazımdır. Seçim olduktan sonra millet işe hiç önem vermiyor. Herkes işi bırakıp siyasete dalıyor. Esnaf için iyi olmayacaktır." açıklamasında bulundu.

"Olumlu bir karar alınmış oldu"

Erken seçim kararını olumlu karşıladıklarını belirten Ramazan Çınar, seçimin erkene alınmasının hayırlısı olacağını ve kararın çok iyi olduğunu sözlerine ekledi.

Çınar, "Bir sene sonra olacağına şimdi olsun. Türkiye seçimle ilgili olumlu bir karar almış oldu. Hayırlı osun, memnunuz. Piyasalar da daha olumlu olacaktır." diye konuştu.

"Türkiye çok daha kritik ve zor seçimleri atlatmış bir ülkedir"

Önümüzdeki seçimin çok zor bir seçim olmayacağını vurgulayan Yahya Koyun da şöyle konuştu: "Erken seçim için milletin bir beklentisi vardı. Erken seçim söz konusuydu toplumda da bir karşılığı vardı ama Sayın Bahçeli'nin yaptığı açıklamayla biraz daha da sürpriz oldu. Seçimin bu kadar erkene alınması söz konusu değildi. Türkiye çok daha kritik ve zor seçimleri atlatmış bir ülkedir. Dolayısıyla çok zor bir seçim olmayacak. Bana kalırsa erken seçim çok daha mantıklıdır. Netice itibarıyla 2019'da 2 tane seçim olacaktı. Bu birleştirilerek ekonomik boyutuyla da kazanmış olduk. Türkiye şu anda filli olarak başkanlık seçimiyle yönetiliyor. Başkanlık sistemiyle yönetilen ve başbakanı da olan bir ülke durumundayız. Dolayısıyla erken gelen seçimle beraber başbakanlık sistemi bitecek, direk başkanlık sistemiyle 2 başlıklı sistem de ortadan kalkacak."

"Seçimin piyasaya yansımaları olumlu olur"

Erken seçimi olumlu değerlendirdiklerini belirten emekli öğretmen Ekrem Demir, "Çünkü Ortadoğu'daki karışık durumlar ve ülkemizdeki ekonomik sıkıntıların daha da kötü duruma doğru gitmemesi için olumlu buluyorum. Seçimin piyasaya yansımaları olumlu olur. Çünkü bir belirsizlik ortadan kalkmış olur. Bugün dolar ve altında baya bir iniş oldu. Bunun önümüzdeki günlerde de davam edeceğini umut ediyorum. Ortadoğu'da çok büyük oyunlar oynanıyor. Bununla ilgili ülkemiz bir Afrin operasyonu yaptı. Bunun için de hem içeride hem dışarıda Türkiye'nin çok düşmanı var. Bunların önünü kesmek, daha uzun vadeli programlar yapmak için bu tarihe alınmasını olumlu buluyorum." şeklinde konuştu.

 "Piyasaya hareketlik getirirse olumlu karşılarız"

Alınan kararın halkta bir tedirginliğe neden olduğunu söyleyen Mehmet Can Yılmaz ise şunları kaydetti: "Seçimin erkene alınması beklenen bir durumdu. Siyasilerin birbirlerine gidip gelmeleri bir şeyler sezdirmişti fakat aniden olmasının millete ne gibi bir yarar sağlayacağını bilemiyoruz. Piyasanın acayip durgun olması tedirgin ediyor. Eğer erken seçim piyasaya bir hareketlilik getirse halkın isteklerine cevap verirse olumlu karşılarız. Bu karar bütün milletimize hayırlı olur." (Mehmet Fatih Akgül-/Mehmet Sait Çelik-İLKHA)
























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir