• DOLAR 32.515
  • EURO 34.988
  • ALTIN 2437.887
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

İstanbul Sanayi Odası (İSO), imalat sanayinde gelecek 12 aya ilişkin beklentileri içeren “Türkiye ve İstanbul Sanayisinde Görünüm ve Beklentiler” raporlarını açıkladı. İSO ve IHS Markit iş birliğinde mart ayında 400 sanayi firması ile yapılan anket sonucu gerçekleştirilen araştırmada, 0,0 üzerinde ölçülen değerler beklentilerin Pozitif, altındaki değerler Negatif olduğunu gösteriyor.

İTHAL HAMMADDE MALİYETLERİ NEGATİF ETKEN

İSO Türkiye Sanayisinde Görünüm ve Beklentiler raporunun ilkine göre, finansman koşulları ve enflasyonist baskılara rağmen gelecek 12 ayda üretim hacminde artış bekleyen imalatçıların net denge oranı yüzde 45,4 oldu. Bu sonuç, imalatçılar arasında gelecek bir yılda üretim görünümüne ilişkin güvenin yaygın olduğuna işaret etti. Araştırmada gelecek bir yılda karlılıkta artış beklenirken, yatırım harcamaları, siparişler ve işe alımlara ilişkin beklentiler de olumlu seyretti. İthal hammadde maliyetlerinin ise negatif etkilenmesi bekleniyor.

İSTİHDAMDA NET DENGE YÜZDE 32 İLE POZİTİF SEVİYEDE

Ankette ekonomik faaliyetlere ilişkin pozitif beklentiler, hem iç hem de dış pazarlardaki müşterilerden daha yüksek düzeyde yeni iş alınacağı yönündeki tahminlerden kaynaklandı. Dış pazarlardan alınan yeni işlerde artış bekleyen imalatçılar ile azalış bekleyenler arasındaki net denge yüzde 46,4 değeri ile güçlü bir şekilde pozitif bölgede kaydedildi.

KARLILIK POZİTİF, FİNANSMAN MALİYETLERİ KONUSUNDA OLUMSUZ BEKLENTİ VAR

Türkiye`de imalatçıların yüzde 21 net denge değeri ile finansmana erişim konusunda genel olarak iyimser olmakla birlikte, finansman maliyetleri konusunda endişeli oldukları görüldü. Mart ayındaki yüzde 20,0 net denge değeri, Türkiye imalat sektöründeki genel karlılık görünümünün pozitif olduğuna işaret etti.

YATIRIM, AR-GE VE DİJİTALLEŞME HARCAMALARI ARTACAK

Mart verileri, Türkiye imalatçılarının önümüzdeki 12 ayda yatırım harcamalarını geniş ölçekte artırmayı planladıklarına işaret etmektedir. Yatırım harcamaları, yüzde 33,0 net denge değeri ile anketin yatırım bölümünde takip edilen üç kategori içinde en yüksek değere sahip oldu. Ar-Ge harcamalarına ilişkin net denge değeri yüzde 29,7 olarak kaydedilirken, Türkiye imalat sektörünün yüzde 29`luk net denge ile dijitalleşme harcamalarını artırmayı belirgin bir şekilde gündemlerine aldıkları gözlendi

ÜÇER AYLIK PERİYODLARDA AÇIKLANACAK

İSO ve IHS Markit tarafından her üç ayda bir açıklanacak olan “İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul Sanayisinde Görünüm ve Beklentiler” raporu, Türkiye ve İstanbul sanayi firmalarının gelecek 12 aylık ekonomik faaliyetlerine yönelik beklentileri ortaya koyuyor.