• DOLAR 32.379
  • EURO 35.055
  • ALTIN 2325.448
  • ...
KHK`lar hak ihlallerine yol açıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle beraber taşerondan kadroya geçişlerde uygulanan güvenlik ve arşiv araştırmalarının birçok mağduriyete yol açtığını belirten Av. Murat Sadak, kararın sakat bir uygulama olduğunu ve mağdur edilen işçilerin kanunen haklarını aramaları gerektiğini söyledi.

Sadak, 2 Nisan 2018 itibarıyla kadroya geçiş süresinin tamamlandığını ve bu tarih itibarıyla birçok işçinin kadroya alınmayarak işsiz kaldığını, hiçbir gerekçe öne sürülmeden sadece "güvenlik soruşturmasında menfi sonuç elde edildiği" iddiasıyla işten çıkarılan işçilere herhangi bir bilginin de verilmediğini ifade etti.

"İşçiler kanun önünde haklarını sonuna kadar arayabilir ve aradıklarında da inanıyorum ki geç de olsa haklarına kavuşacaklar." diyen Sadak "Güvenlik soruşturmasında sadece işçinin değil aile efradının da herhangi bir örgütle geçmişte bir bağı olmuşsa, ondan dolayı dahi işe almama durumu var. Düşünün ki benim amcam var ve mahkeme önünde aklanmış olsa dahi bu işe alınmamama gerekçe olabiliyor" şeklinde konuştu.

Güvenlik soruşturmaları mağdur ediyor

Yıllar öncesinde yargılandıkları davalardan beraat etmelerine rağmen güvenlik soruşturmaları nedeniyle birçok kişinin mağdur edildiğini ifade eden Sadak "Taşerona geçiş bir umut iken arşiv soruşturmasıyla bu durum bir hüsrana dönüştü. İşçiler bu noktada eğer işverenden haklarını almamışlarsa buna ilişkin hem işe iade, hem de alacak davası açabilecekleri gibi ya da hangi kurumsa bunlara ilişkin idari yargıda iptal davası açabilirler. Çünkü yapılan işlem hukuk önünde sakattır, haksızlıktır. Türkiye'de yargının geç işlemesi, davaların yıllarca sürmesi sadece bu olay bazında değil diğer birçok dosya açısından bir handikaptır. Bu tür davalar ortalama 1-2 yıl sürer. İşçiler her halükarda bununla muhatap olacaklardır. Tüm mağduriyetlerin telafisi maalesef mümkün değildir ancak işçi davayı kazandığında geriye dönük olan bütün haklarını alabilir." ifadelerini kullandı.

Kurum işçiyi ne sebeple çıkardığını bildirmek zorundadır

İşçilerin işten çıkarılma sebebinin belirtilmemesinin hukuka aykırı olduğunu söyleyen Sadak "Kurumlar işçinin iş akdini neden sonlandırdığını ya da kadroya neden alınmadığını bildirmek zorundadır. 'Biz bilgi veremeyiz, istediğiniz yere gidin ya da bilgi vermek suçtur.' demek gerçeği yansıtmamaktadır. Bu durumda işçinin mahkemeye başvurması halinde mahkemenin talebiyle kurum belgeleri mahkemeye vermek zorundadır." dedi.

Sadak son olarak "Hak arayışları maalesef Türkiye'de aranmadıkça talep edilmedikçe, uğraşılmadıkça elde edilemiyor. Ciddi anlamda mağduriyetler doğuyor ve bu mağduriyetlerin telafisi ancak uğraşmakla, didinmekle, mahkeme aracılığıyla olabiliyor. Bunun için gerekli olan yasal bazı süreler var. Bu süreler çerçevesinde işçilerin gecikmeden gerekli mercilere başvurmalarını tavsiye ediyoruz." şeklinde konuştu.  (Nizamettin Aşkın- İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir