• DOLAR 32.573
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2426.93
  • ...
Hiçbir Süryani'nin yaşamadığı köyde kilise inşa edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'ın Gercüş ilçesinde bulunan ve yaklaşık yüz yıl önce terk edildiği için hiçbir Süryani'nin yaşamadığı harabe haldeki Mor Aho Manastırı'nın üzerine, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in destekleriyle yeni bir kilise inşa edildi.

Harap durumda olan ve cemaati yüz yıl önce bölgeyi terk ettiği için kendi haline bırakılan, iklim ve doğa şartlarının tahribatı sonucu duvarları yıkılan ve büyük bir kısmı çöken Manastır, 3 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından eski haline göre çok daha büyük bir şekilde yeniden inşa edilerek Hristiyanların ibadetine açıldı.

Hiçbir Hristiyan'ın yaşamadığı Arıca köyündeki Manastır'ın açılış törenine Vali Ahmet Deniz, AK Parti Batman Milletvekili Ataullah Hamidi, Gercüş Kaymakamı Ünal Koç, AK Parti İlçe Başkanı Şefik Öner, Mor Gabriel Manastırı Metropoliti Samuel Aktaş, Rahip Daniey Savcı ve kurum yetkilileri katıldı. Yapılan konuşmaların ardından manastırın açılışı yapıldı. Süryaniler, 100 yıl sonra manastırda mum yaktı. Üzerinde yeni bir kilisenin de inşa edildiği Manastır'ın aslının 600 metrekare olduğu, restorasyonda aslına bağlı kalınmadan kilisenin bunun 3-4 katı büyüklüğünde bir alana inşa edildiği belirtildi.

Hasankeyf ilçe merkezinin 10 kilometre doğusunda bulunan, aynı zamanda Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in de köyü olan 400 nüfuslu Arıca'da bir tek Süryani olmamasına rağmen inşa edilen kilise için hiçbir masraftan kaçınılmadı. Mor Aho Manastırı'nın (Derika Baviya) yıkık kalıntıları üzerine inşa edilen kiliseyi her ne kadar Avrupa'da yaşayan Süryaniler finanse etse de çevre düzenlemesi başta olmak üzere yerel yetkililerin de her türlü desteği verdiği görüldü.

Köydeki iki camiden birinin kullanılamaz hale geldiği bir diğer caminin ise bakımının yapılması gereken yerde sadece Manastır'ın restore edilmesi dikkatlerden kaçmadı. Öte yandan bölgede halen bazı yolların bozuk olmasından dolayı ulaşımda zorluk çekilen köyler varken, Arıca köyünden yaklaşık 500 metre uzaklıkta, bir tepenin üzerindeki kiliseye giden yola asfalt yapıldığı görüldü. Kilise avlusuna su sondaj kuyusu açıldığı da belirtildi.

Rahip Daniel, Mehmet Şimşek'e teşekkür etti

Çevresinde tarım arazileri dışında hiçbir yapı bulunmayan Manastır'ın sorumlusu Rahip Edip Daniel, Mor Aho Manastırı'nın onarılıp üzerine yeni bir kilise yapılmasında katkısı olan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'e teşekkür etti

Daniel, manastırın daha önce harabe durumda olduğunu belirterek, "Burası harabeye dönmüştü. Restore edilmesi çok iyi oldu. Bu konuda destek veren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Batman Valiliği, Gercüş Kaymakamlığı ve Belediyesine çok teşekkür ediyoruz. 2-3 yıldır restorasyon çalışmaları sürüyordu." dedi.

Köyde şu an hiçbir Süryani'nin olmadığını ve genellikle Süryanilerin Avrupa ülkelerinde yaşadıklarını vurgulayan Rahip Daniel, "sadece bir Süryani bile gelse kilisenin onarılmasının önemli olduğunu" belirterek kilisenin yapımına verdiği destek nedeniyle Şimşek'e bir kez daha teşekkür etti. (İLKHA) 















Bu haberler de ilginizi çekebilir