• DOLAR 32.514
  • EURO 34.846
  • ALTIN 2475.501
  • ...
Büyükelçi Brawnback: Amerika bu davaya kilitlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"Casusluk" suçlamasıyla tutuklanmasının ardından ABD Başkanı Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan serbest bırakılmasını istediği ABD'li rahip Andrew Brunson hâkim karşısına çıktı. Yabancı basın mensuplarının da takip ettiği duruşmada kimlik tespitinin ardından iddianame okundu.

"Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" gerekçesiyle 15 yıla kadar, "Devletin güvenliği bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek" suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanan Brunson, hakkındaki iddialara karşı savunmasını Türkçe yaptı.

Masum olduğunu öne süren Brunson, "İddiaların, suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum." ifadelerini kullandı.

Brunson, iddianamede yer alan, görüştüğü ABD'li askere FETÖ'nün darbe girişimi sonrası 21 Temmuz'da gönderdiği mesajdaki "Sanırım olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız" ifadeleri için "Ben siyasetten bahsetmiyordum. Hiçbir yerde darbe başarısız olduğunda üzüntü duyduğumu söylemedim." dedi.

Brunson, FETÖ'nün eski Ege Bölgesi imamı ve firari sanık Bekir Baz'ı tanımadığını ve onunla irtibatı olmadığını da savundu.

PKK'lilerin yurt dışına çıkışına yardım etmediğini de ileri süren Brunson, "Kürdistan kurmak istemem tamamen yalandır. Türkiye'nin toprak bütünlüğünden yanayım." ifadelerini kullandı.

Davayı takip etmek için İzmir'e gelen Uluslararası İnanç Özgürlüğünden Sorumlu ABD'li Büyükelçi Sam Brawnback ise duruşma sonrası yaptığı açıklamada "Brunson'un serbest bırakılacağına inanıyoruz. Ankara'ya Türk yetkililerle görüşme yapmak üzere gidiyorum. Bütün Amerika, bu davaya kilitlendi. Başkan, Başkan Yardımcısı, Amerika halkı. Herkesin dikkati bu davada." dedi.

9 Aralık 2016'da tutuklanan Brunson'un din adamı görüntüsü altında PKK ve FETÖ adına suç işlediği ve bu örgütlerin genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, bu örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı belirtilmişti.

Brunson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'la görüşmesinde de gündeme gelmiş, Trump, rahip Brunson'un serbest bırakılmasını ve ABD'ye iade edilmesini istemişti. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir