• DOLAR 32.528
  • EURO 34.755
  • ALTIN 2490.428
  • ...

Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde geçtiğimiz hafta etkili olan sağanak yağmur ve dolu nedeniyle fıstık ve hububat ekili arazileri zarar gören çiftçiler, zararlarının karşılanmasını istiyor. Fındık büyüklüğündeki doludan fıstık ağaçlarının ve hububat ekili arazilerinin çok büyük bir zarar gördüğünü belirten çiftçiler, yetkililerden yardım istedi.

Oğuzeli ilçesinde geçen hafta dolunun vurduğu fıstık ağaçlarında rekoltenin büyük bir oranda düştüğü belirten çiftçiler, bu sene çok iyi bir rekolte beklentisi içinde olduklarını, ancak dolu nedeniyle yaklaşık yüzde 80'e yakın rekolte kaybı ile karşı karşıya bulunduklarını belirttiler.

Geçtiğimiz hafta etkili dolu yağışının baharın gelişi ile çiçeklenmeye başlayan Antep fıstığını ağaçlarını vurduğunu belirten çiftçiler, arazilerinde büyük zararlara yol açan bu yağışın 2 yıllık mahsullerini yok ettiğini ve zararlarının karşılanması için yetkililerden destek istediklerini söylediler.

Fıstık bahçelerinde ve hububat ekili olan arazilerde büyük bir zarar olduğunu belirten ve köylülerinin yaşadığı mağduriyeti İLKHA'ya anlatan Oğuzeli ilçesine bağlı Dibecik Mahallesi (köy) Muhtarı Ahmet Tokaç, yetkililere seslenerek yardım talebinde bulundu.

Bölgede doğal afet yaşandığını belirten Tokaç, "Bu yağış bir felaketti. Çok büyük etkili bir yağış oldu. Fıstık ağaçlarında yüzde 100 zarar oldu. Hububatta da yüzde 90 civarında bir zarar oldu. Geçtiğimiz yıllar zaten bir kuraklık yaşamıştık. Kuraklıktan dolayı hububat geç kaldı. Üzerine bu dolu da olunca yüzde 100'e varan zararımız oldu."dedi.

Tek geçim kaynaklarının fıstık tarımına dayalı olduğunu belirten Tokaç, "Hayvancılık var ama o kadar yeteri derecede değil. Bu dolu çok büyük bir zarara neden oldu. Fıstık ağaçlarında yüzde 100 zararımız var. Zaten şu anda biz çok zor şartlarda geçimimizi sağlıyoruz. Mazot, gübre çok pahalı. Birde üzerine bu felaketin gelmesi bizi çok üzdü ve sıkıntıya koydu. Bu senenin fıstık ağalarındaki kara gözleri gitti. Bir de bu seneki ürüne zarar verdi. Yani ciddi bir zararımız var. Ağaçlarda meyve kalmadı. Ağaçlarda yaprak bile kalmadı. Bundan 3-5 gün önce ağaçların gölgesinde oturulacak bir şekilde yapraklar vardı. Ama şu an ağaçlar sanki kış ayındaymışız gibi tamamen yapraksız kaldı. Devletten yardım bekliyoruz. Banka kredisi olanlara bir imkan tanınmasını istiyoruz.  Mazot ve gübre desteğinin artırılmasını, birde buğday ve arpa tohumu desteği istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Borcu olan çiftçilerin borçlarının ertelenmesini istiyoruz"

Oğuzeli ilçesinde 20-25 köyde bu afetin hissedildiğini söyleyen çiftçilerden Mehmet Toktaş ise, "Ben 55 yaşıma geldim böyle bir afet görmedim" diyerek, şunları söyledi:

"Hiçbir şekilde ben böyle bir dolu yağışını görmedim. Ağaçlarımızda hiç mahsul diye bir şey kalmadı. Fıstıklarımız, domateslerimiz, biberlerimiz buğdaylarımız, arpalarımız her türlü mahsulümüz çok zarar gördü. Bu sene çok büyük zarar gördük. Yüzde 90 civarında bir zararımız var. Bu sene fıstıklarımız çok güzeldi. Bu yıl yüksek bir mahsul bekliyorduk. Fakat dolunun böyle fıstığa zarar vermesi bizi çok üzdü. Hem bu seneyi hem de gelecek senemizi bitirdi. Bu sene ağaçlarda hiç mahsul kalmadı. Yetkililerden borcu olan çiftçilerin borçlarının ertelenmesini istiyoruz. Devletin buradaki çiftçilere yardım etmesini bekleriz. Kredi borçlarının ertelenmesi, mağdur olan çiftçilere yardım yapılmasını istiyoruz."

Dolunun vurduğu fıstık ağaçlarında rekoltenin büyük bir oranda düştüğü belirten Toktaş, zarar tespiti yapılmasını isteyerek, bu sene çok iyi bir rekolte beklentisi içinde olduklarını, ancak dolu nedeniyle iki senelik ürünlerinin yok olduğunu da sözlerine ekledi.

Dolunun Antep fıstığı ile birlikte hububat ekili arazilere çok büyük bir zarar verdiğini dile getiren Mirza Seçkin de, "Bu yağan dolu bizim iki senelik mahsulümüze zarar verdi. Gün boyunca etkili olan bu dolu yağışı fıstık ağaçlarımıza çok büyük bir zarar verdi. Dolu ağaçlarımızdaki yeni çıkan fıstık gözlerini ve yapraklarının hepsine zarar verdi. Biz bu seneki mahsulümüzü sigortalı yaptık. Ama gelecek sene için ne yapacağız bilmiyoruz. Çünkü dolu yağışı hem bu seneki ürüne hem de gelecek seneki ürüne zarar verdi. Yetkililer tarafından bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Bu dolu ve yağmur yağışı hem bizim köyümüzde hem çevremizdeki bütün köylere de büyük bir zarara neden oldu. Bu civarda genel olarak 10 köye kadar çiftçilerin ağaçlarının zarar gördüğünü duyduk. Dolu yağışı fıstık ağaçlarına zarar verdiği gibi buğday ve arpaya da zarar verdi. Hububatta da yüzde 30 civarında bir zararımız var. Ama genelde fıstık ağaçları zarar gördü. Bu dolu yağışı hem bu sene hem de gelecek sene için bizi mağdur etti. Oysa bu sene hasat çok güzeldi. Bu yıl çok yüksek bir ürün beklentimiz vardı. Zaten geçtiğimiz yıl ürün az olduğundan dolayı zarardaydık. Bu sene de böyle oldu. Üç yıllık bir zararımız var."şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)