• DOLAR 32.585
  • EURO 34.651
  • ALTIN 2502.69
  • ...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da gerçekleştirilen Global Girişimcilik Kongresi'ne katıldı. Burada katılımcılara hitap eden Erdoğan, Türkiye'nin 2017'de elde ettiği yüzde 7,4 büyüme oranıyla G20'de birinci, OECD ülkeleri arasında ikinci sırada yer aldığını bildirdi.

Erdoğan, "Geçmişte küresel politikalar, şirketler ön plandaydı. Ancak dünyanın tek bir merkezden yönetilemeyecek kadar büyük olduğu anlaşılmaya başlandı. Eski sistemin zaaflarından biri de ekonomiyle siyasetin birbiriyle çok fazla karıştırılmış olmasıydı. Türkiye olarak biz de bu sıkıntıyı yaşamış bir ülkeyiz. IMF ile yaptığımız anlaşmaların adeta ülkemizin siyasi olarak vesayet altına alınması noktasına gittiğini gördük. Davos'ta bir toplantı yapıyoruz, o zaman ismini vermeyeyim, dönemin IMF Başkanı... Kendisiyle konuşurken 23,5 milyar dolar borcumuz var ama onlar bizim ekonomimizle ilgili masaya oturup bunu konuşmuyor. Siyaseten de bizi idare etmek istiyorlar. Dedim ki: Bakın, siz Türkiye'ye belli bir borç verdiniz, teşekkür ederim. Taksitleri alıyor musunuz? Alıyorsunuz. Zaman zaman hesapları gelip kontrol ediyor musunuz? Ediyorsunuz. Bunlar sizin doğal hakkınızdır ama siyaseten de idare etmek istersen bu ülkenin başbakanı benim, kusura bakma ona karışamazsınız." dedi.

"IMF'nin ruhunda vesayetçilik var"

IMF'nin ruhunda vesayetçiliğin olduğunu anlatan Erdoğan, şunları söyledi: "Dünyanın zavallı garip ülkelerinin birçoğu bunların vesayetçi anlayışından kurtulamadıkları için onları inim inim inletiyorlar. Biz borcumuzu IMF'ye ödedik, bitirdik. Ondan sonra ne oldu biliyor musunuz? 5 milyar avro bizden borç istediler. Arkadaşlar sordu, 'Verin.' dedim. Bunlar şaşırdı, bu borcu almaktan vazgeçtiler. Bizim şu an IMF'ye bir kuruş borcumuz yok."

"Borçlandırmalar altınla olsun"

IMF'ye, borçlanmanın dolar üzerinden değil altın üzerinden olması çağrısında bulunan Erdoğan, "IMF'yi kuran kim? Bu devletler. Mesela bir G20 toplantısında teklifim oldu. Niye borçlandırmaları dolarla yapıyorsunuz? Gelin buraya, biz başka bir para birimi kullanalım. Ben diyorum ki bu borçlandırmalar altınla olsun. Çünkü altının bu noktadaki ayarı hiçbir şeye benzemez. Dolarla, sürekli olarak dünya bir kur baskısı altında kalıyor. Devletleri ve milletleri bizim bu kur baskısından kurtarmamız lazım. Altın tarih boyunca hiçbir zaman baskı unsuru olmamıştır. Dolayısıyla altınla bu adım atılsın." ifadelerini kullandı. (İLKHA)