• DOLAR 32.582
  • EURO 35.007
  • ALTIN 2431.302
  • ...
Arap dünyasının israili  Somali`de suçüstü yakalandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mustafa Karakaş/Analiz

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Somali'ye giden uçakta 9,6 milyon dolar nakit ele geçirilmesinin ardından yaşanan kriz üzerine Afrika ülkesinde 2014'ten bu yana yürüttüğü askeri eğitim programını sona erdirdiğini açıkladı.

Arap dünyasının israili

Somali ordusunu içerden çökertmeye yönelik BAE planının uçakta yakalanan paralarla deşifre olması üzerine Arap Dünyasının israili gibi hareket eden BAE, sözde Somalili askerleri eğitmek için 2014'te  başlattığı askeri eğitim programını sonlandırma kararı aldığını duyurdu.

BAE'li yetkililer, Somali hükümetinin el koyduğu paranın Somali'nin yarı özerk bölgesi Putland'da eğitilen askerlerin maaşlarını ödemek için gönderildiğini iddia etmişti. Oysa BAE`nin eğittiği askerler ile merkezi idareye bağlı askerler zaman zaman çatışmıştı. Bu paraların ve eğitim sürecinde etki altına alınan askerlere gönderildiği düşünülüyor.  BAE`nin eğittiği askerlerle Somali Devletine sızdığı  ve ülkeyi ele geçirmeye yönelik hamlelerde bulunduğu haddi aşan bir yorum olmaz sanırım. BAE'nin amacının Somaliye yardım olmadığını hem BAE'nin bölgesel olaylardaki tavrından hem İslam Dünyasında akan kanın devamı adına geliştirdiği strateji ve işbirliklerinden rahatlıkla anlayabiliyoruz. Katarı'ın hedef alınmasının nedeni mezkur ülkenin   Suriye iç savaşındaki süren tavrını yumuşatma ve gardını düşürmeye çalışması idi. Oysa BAE bu savaşın ve Yemen savaşının sürmesi için olağanüstü bir efor harcıyor.

Türkiye`ye yönelik manevralar mı?

BAE`nin Amerika`nın çıkarlarına hizmet eden bir kabile devleti olduğunu ve Ortadoğu`daki güçlü etkisini Afrika`ya taşımak istediği bununla beraber  özellikle Afrika`da yükselen Türkiye`ye set çekmeye çalıştığı da görülüyor.  Zira BAE`nin Somali`ye ilgi duyduğu tarih Türkiye`nin Somalili askerleri eğitmeye başladığı tarihle örtüşüyor. Türkiye 2014 yılında askeri eğitim amaçlı Somali`ye gitmeye başladı 2016`da ise ilk üssünü kurmuştu. BAE`nin Somali ilgisi de bu döneme denk geliyor. Kaldıki BAE'nin 15 Temmuz darbesindeki finansör olduğu iddialar ile yukarıdaki iddilar birleştirildiğinde körfezin küçük ama etkili ülkesinin Türkiye`ye karşı bir örtülü straji savaşı verdiği daha da netleşiyor.

Paranın neden gönderildiğini açıklayamıyorlar

Yakalanan milyonlarca dolar meselesine geri dönecek olursak…

Her ne kadar BAE bu paranın askerlerin maaşı olduğunu ifade etse de zaten yasal olarak Somali hükümeti ile bir anlaşması oldukları halde parayı neden gizli gönderdiklerini açıklayamıyorlar. İki devlet arasındaki anlaşmadan dolayı zaten BAE yasal yollardan para gönderebiliyordu. Yakalanan 9.6 milyon doların gizli gönderilmesi başka amaçlar için kullanılacağı iddialarını güçlendiriyor. Belki de bir darbenin tohumları olacaktı o dolarlar.

BAE küçük ama mide bulandırıyor

Son tahlilde BAE`nin suçüstü yakalanması üzerine Somali hükümeti de önlem olması amacı ile BAE'nin eğittiği askerleri ordu içerisindeki farklı birimlere dağıtmaya başladı. Bu önlem ne kadar başarı getirir bilinmez ama net olan bir şey var ki hem Katar`a ambargo meselesinde hem Suriye ve Yemen savaşlarının uzaması meselesinde hem 15 Temmuz darbesinin finanse edilmesi meselesinde ve son olarak Somali`ye yasadışı yollarla ülkeye para sokma meselesinde körfezin bu küçük ama mide bulandıran ülkesi hep göze çarpıyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir