• DOLAR 32.575
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2429.517
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada,

“Nüfusa oranla bölgeler arası en çok esnaf yüzde 2,8 oranla Ege Bölgesi`nde, en az esnaf ise yüzde 1,4 oranla Güneydoğu Anadolu bölgesindedir. Bu yıl Mart ayı sonu itibariyle esnaf sayısı 1 milyon 707 bin 9`a çıkmıştır” dedi.

EN AZ ESNAF ŞIRNAK`TA

Palandöken, “Esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olarak faaliyet gösteren esnafın nüfusa oranla en yüksek esnafa sahip ili Muğla ilidir. Muğla nüfusunun %3,94`ü yani 37 bini esnaf. En az esnaf ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde yer alan, 3 bin 946 esnaf sayısı ve %0,78 oranla Şırnak ilimizde” ifadelerini kullandı.

ESNAFIN BÜYÜK ŞEHİRLERDE VE TÜM TÜRKİYE`DE KORUNMASI GEREKİYOR

Palandöken, “İstanbul, Ankara, İzmir gibi gelişmiş ve büyükşehirlerdeki esnaf yoğunluğu, bulundukları bölgelerde sonuncu. Bu da fizibilite çalışması yapılmadan, hızla çoğalan AVM ve zincir marketlerin büyükşehirlerde esnafı nasıl yuttuğunun göstergesidir. AVM ve zincir market sayısında en yüksek sayılara sahip olan bu illerde nüfusa göre esnaf oranının en az çıkması tesadüf değildir. Perakende yasasının tam olarak uygulanması, esnafın büyük şehirlerde ve tüm Türkiye`de korunması gerekiyor” dedi.