• DOLAR 32.508
  • EURO 34.571
  • ALTIN 2498.571
  • ...
Rusya`nın Suriye tasarısı kabul edilmedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Rusya'nın talebiyle ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye yönelik saldırılarını görüşmek üzere acil toplandı. Rusya, ''ABD ve müttefiklerinin uluslararası hukuku ihlal ettiği'' gerekçesiyle ABD, İngiltere ve Fransa'nın kınanmasını istediği karar tasarısını oylamaya sundu.

Tasarı, 15 üyeli BMGK'da 9 ülkenin desteğini alamadığı için kabul edilmedi. Rusya'nın tasarısına sadece Çin ve Bolivya destek verdi. ABD, İngiltere, Fransa, İsveç, Polonya, Fildişi Sahili, Kuveyt ve Hollanda tasarıya karşı çıktı. Konseyin geçici üyelerinden Peru, Kazakistan, Etiyopya ve Ekvator Ginesi ise çekimser kaldı.

ABD'nin BM Daimî Temsilcisi Nikki Haley toplantıda yaptığı konuşmada, ''Suriye stratejimiz değişmedi. Suriye rejimi bu zehirli gazı tekrar kullanırsa tekrar saldırırız.'' ifadelerini kullandı.

Rusya'nın BM Daimî Temsilcisi Vassily Nebenzia ise ''ABD eylemleriyle Suriye'de halihazırdaki yıkıcı durumu daha da kötü bir hale getiriyor.'' dedi.

Fransa'nın BM Daimî Temsilcisi François Delattre, Doğu Guta'nın Duma ilçesinde rejimin kimyasal silah kullandığı konusunda hiçbir şüphelerinin olmadığını belirtti.

İngiltere'nin BM Daimî Temsilcisi Karen Pierce de İngiltere'nin, Suriye'deki kimyasal saldırıdan rejimin sorumlu olduğundan emin olduğunu söyledi.

Çin'in BM Daimî Temsilcisi Ma Zhaoxu ise ülkesinin uluslararası ilişkilerde güç kullanımına karşı olduğunu, egemen bir devletin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı duyulmasını savunduklarını aktardı. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir